Catwoman droeg een nachtkijker om de visie van een kat te kunnen evenaren. Maar er zijn meer verschillen tussen katten- en mensenogen dan alleen een beter nachtzicht. Altijd al benieuwd geweest naar wat je kat ziet? Met een fotoreeks wordt in kaart gebracht hoe onze omgeving er uitziet voor ons en wat voor beeld zo’n pluizenbeest zich hiervan vormt.
Het meest opvallende is dat een kat een groter blikveld heeft. Waar dit bij de mens 180 graden is, heeft een kat een gezichtsveld van 200 graden. Ongeveer 20 graden aan de uiteinden van ons gezichtsveld behoren tot het zogeheten perifere zicht. Hiermee kunnen we dingen in onze ooghoeken waarnemen terwijl we ergens anders naar kijken. Ook zorgt het voor onze ruimtelijke oriëntatie. Zonder perifeer zicht zouden we namelijk last hebben van tunnelvisie. Een kat heeft aan beide zijden nog eens 10 graden extra zicht, waardoor hij sneller bewegingen om zich heen kan detecteren.
Dat het nachtdier beter in het donker kan kijken dan de mens, is niets nieuws. Zijn zicht bij slecht licht is zo’n zes tot acht keer beter dan dat van de mens. Dit komt doordat een kat over meer staafjes beschikt in zijn netvlies die zorgen voor nachtzicht. Hij heeft daarentegen minder kegeltjes dan mensen waardoor de kat niet goed kleur kan onderscheiden. De kegeltjes geven ons de mogelijkheid om overdag een scherp beeld te creëren met veel levendige kleuren. Waar de mens van een afstand van 30 tot 60 meter dingen prima scherp kan waarnemen, moet een kat zich op zo’n zes meter afstand bevinden van het object voor dezelfde scherpte.
Eigenlijk heeft Catwoman het dan toch goed bekeken. Het beste van beide visies zijn in haar geval gecombineerd: een scherp en levendig beeld overdag én goed kunnen zien in het donker. Die 20 graden minder perifeer zicht moeten we dan maar voor lief nemen.
Deze beelden van het kattenvisieproject van Nickolay Lamm zijn een nauwkeurige hypothese van wat een kat ziet. Hiervoor heeft Lamm samengewerkt met dierenarts Kerry Ketring van All Animal Eye Clinic, Dave Haeussler, oprichter van The Animal Eye Institute, en de afdeling Oogheelkunde van Penn Vet.