Op de redactie delen wij een koelkast met onze collega’s van andere redacties. Een propvolle koelkast is natuurlijk een ideale plek om eten weken- of zelfs maandenlang te verstoppen. In onze redactiekoelkast is ook nog eens het lampje kapot, dus wat daar in de achterste donkere hoekjes ligt, valt alleen te raden of te ruiken.
Net als in mijn vroegere studentenhuis probeert hier iemand ons op te voeden dat we eten dat over datum is, zelf moeten weggooien in plaats van te wachten tot het naar buiten wandelt. Zo hangt er op onze koelkast een blaadje uit een oude Loesje-scheurkalender met de tekst: ‘Nee, brood krijgt geen wintervacht, dat is schimmel’. Even daaronder zit een grote gele sticker op de deur geplakt met de alarmerende waarschuwing Caution Biohazard.
Is dit het onvermijdelijke lot van gedeelde koelkasten? Wat zou het fijn zijn als de koelkast ons gewoon laat weten wat er aan het bederven is, zodat we dat weg kunnen gooien. Dat zou kunnen als alle verpakkingen van de salades en vleeswaren een sensor bevatten die precies meet wat de staat van de inhoud is. Zodra het einde nadert kan de sensor dat via een RFID-chip doorgeven aan de koelkast. Op een scherm, dat natuurlijk stijlvol is weggewerkt in de deur van de koelkast, zie je dan in een overzicht de naderende en verstreken houdbaarheidsgrenzen van alle producten.
Het klinkt redelijk simpel en het zou het einde kunnen betekenen van de woekerende schimmels en doordringende geurtjes. Bovendien scheelt het een hoop onnodige voedselverspilling. Want we blijken met zijn allen containers vol te gooien met voedsel waarvan de gestempelde houdbaarheidsdatum verlopen is, maar dat eigenlijk nog prima te eten is.
Jammer genoeg moeten wij het nog wel even stellen met het ouderwetse datumstempeltje dat gokt wanneer iets bedorven is. Waarom, dat lees je in het artikel 'Weg met de datumstempel' van wetenschapsjournalist Bo Blanckenburg in NWT Magazine van december 2011. Onze technische kennis blijkt nog niet klaar voor meetapparatuur in voedselverpakkingen. Al doen verschillende onderzoekers van onder meer het Holst Centre en de Wageningen Universiteit hard hun best om daar verandering in te brengen. Tot die tijd hopen we dat de waarschuwingen op onze koelkast voldoende afschrikkend werken.