Een mammoet in je achtertuin of een dodo in het kippenhok? Waarom niet? Sommige wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is uitgestorven dieren ‘terug’ te brengen. Het enige wat we nodig hebben, is de erfelijke informatie van het beest en wat knappe koppen die de genetische code op de juiste plaats weten te puzzelen.
Afgelopen februari stond in NWT Magazine een artikel van wetenschapsjournalist Bart Braun over het lot van uitgestorven dieren. Hij noemde daarin de mogelijkheid uitgestorven dieren te klonen. Een maand daarna verscheen het onderwerp ook in een TEDTalk van futurist Steward Brand. Hij sprak over ‘the dawn of de-extinction’. Brand opperde zelfs dat we nu op het punt zijn waarop we de middelen hebben om deze dieren terug te brengen.
De TEDTalk deed nogal wat stof opwaaien. We zijn zelf verantwoordelijk voor het uitsterven van veel diersoorten. Maar wil dat zeggen dat wij ook de verantwoordelijkheid dragen (of het recht hebben) om ze terug te brengen? En zo ja, welke uitgestorven dieren lopen dan binnenkort weer op de aarde rond?
Een dodo is wel leuk als gezelschapsdier. Maar misschien hadden onze voorouders ook een handje in het uitsterven van de sabeltandtijger. Krijg dat uitgestorven dier dan ook een tweede kans? Waar ligt de grens?
Het zal nog wel even duren voordat de eerste mammoet weer over de Siberische wildernis wandelt, maar het is in ieder geval een interessante kwestie om alvast bij stil te staan. De TEDTalk van Brand vind je hierboven. Meer weten? Wetenschapsschrijver Carl Zimmer schreef over de-extinction op de website van National Geographic, en beantwoorde vragen van twitteraars in zijn blog The Loom. En zoek natuurlijk vooral het februari-nummer van NWT nog eens op.