Biotechnologisch onderzoek, onderwijs en bedrijvigheid is de laatste decennia over de gehele wereld “booming”. Wat troffen wij in Australie aan?
Moleculair hartonderzoek
Het eerste bezoek tijdens de MSc studiereis werd gebracht aan het Richard Chang cardiologisch centrum in Sydney. Dr. Chang was een van de eerste hartchirurgen, die harttransplantaties uitvoerden, maar helaas op jonge leeftijd werd vermoord. In zijn geest werd een instituut opgebouwd dat ik nog niet vaak heb gezien.
Fundamenteel moleculair onderzoek naar de ontwikkeling van het hart en afwijkingen die leiden tot hartfalen werden ons in enkele lezingen helder uitgelegd. Down under bestaat er dus een biomedisch biotechnologisch pareltje dat voor LST en andere studenten in de “life sciences” een optie is voor een stage of zelfs een baan.
Universiteit van Sydney
De Universiteit van Sydney ontving ons ook en een aantal fundamentele en biomedische studies van planten, virussen en de mens werden uitgebreid gepresenteerd.
Hoe bestrijdt men het influenzavirus beter of hoe meet je in het bloed kleine deeltjes die “verklappen” dat je in een heel vroeg stadium kanker hebt? Al deze en andere moleculaire vragen proberen onderzoekers aan de Universiteit van Sydney te beantwoorden.
Bio-ethanol, brood en waterzuivering
De andere kant van LST is de microbiologische biotechnologie. Het bezochte bedrijf Microbiogen houdt zich bezig met de isolatie van giststammen grote hoeveelheden bio-ethanol uit plantaardig afval kunnen produceren.
Het bedrijf AB Mauri, onderdeel van het wereldwijde concern ABF, gebruikt geselecteerde giststammen voor de productie van brood en allerlei gebak.
Biotechnologie is natuurlijk al heel oud, denk maar aan wijn en bier, maar door de moderne biotechnologie zijn wij in staat nog betere (dagelijkse) producten te kunnen maken.
Biotechnologie helpt ook bij een wereldwijd probleem, verontreiniging van ons oppervlaktewater. Het internationale bedrijf CH2M is in Australië druk bezig met innovatieve duurzame zuivering van inmiddels enorme hoeveelheden water per dag.
Down under is heel ver weg, maar meer dan de moeite waard voor jonge (en oude) onderzoekers.