Gravity, de spectaculaire ruimtefilm van regisseur Alfonso Cuarón, won afgelopen zondagnacht 7 Oscars, waaronder de prestigieuze award voor beste regisseur. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vierde dat op gepaste wijze: door de mooiste plaatjes uit het echte astronautenbestaan nogmaals met de wereld te delen.

Dat Gravity een goede film is, was al langer bekend. De film vergaarde ladingen positieve recensies (de huidige score op de Engelstalige filmrecensieverzamelsite rotten tomatoes staat op 97% goede recensies, met een gemiddelde score van een 9). Bovendien sierde de film de hoogste regionen van menig eindejaarslijstje, waaronder mijn eigen top 20 beste films van 2013 én mijn top 10 meest wetenschappelijk interessante films van 2013.

De wetenschap in Gravity was voor een Hollywoodfilm bijzonder natuurgetrouw. Twee van de sterkste punten van de film zijn  het verhaal, dat in een film met het tempo van een formule 1-wagen  een heuse thematische wedergeboorte van het hoofdpersonage bewerkstelligt, en de bizar strak opgebouwde spanningsboog die de kijker met klamme handjes de armleuningen van zijn bioscoopstoel laat vastgrijpen.

Eén van de meest indrukwekkende visuele eigenschappen van Gravity is bovendien de prachtige en verrassend realistische wijze waarop de film ruimtevaart in beeld brengt. Veel bioscoopbezoekers kregen, zeker op een IMAX 3D scherm, al snel last van plaatsvervangende hoogtevrees terwijl de astronauten op honderden kilometers boven het aardoppervlak hun hachelijke avonturen beleefden.

Daarom is het ook niet meer dan passend dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot de Oscar-regen voor Gravity te vieren met een reeks indrukwekkend mooie foto’s die rechtstreeks uit het ruimte-epos van Cuarón lijken weggewandeld en die bewijzen dat echte ruimtevaart minimaal net zo mooi is om te zien als de beelden die hordes bioscoopbezoekers versteld deden staan.

Hieronder zie je een selectie van de mooiste foto’s.

Nasa eerst Gravity met foto's
(Afbeelding: NASA)

Deze prachtige foto van Spanje en Portugal werd op 4 december 2011 genomen vanuit het internationale ruimtestation ISS. Op de foto zijn verschillende grote steden zichtbaar, waaronder Barcelona en Madrid en de opvallende samenklontering van kleinere steden en dorpen aan de zuidkust.

Nee, dit stipje in de verte is niet een rondzoevende George Clooney. Dit is astronaut Bruce McCandless II, die net als Clooney in de film zijn Maneurvering Unit gebruikt. De vrije vlucht van McCandless bracht hem 160 meter van zijn ruimteschip - verder dan welke astronaut dan ooit voor hem.  (Afbeelding: NASA)
(Afbeelding: NASA)

Nee, dit stipje in de verte is niet een rondzoevende George Clooney. Dit is astronaut Bruce McCandless II, die net als Clooney in de film zijn Maneurvering Unit gebruikt. De vrije vlucht van McCandless bracht hem 160 meter van zijn ruimteschip – verder dan welke astronaut dan ooit voor hem.

NASA eerst Gravity met foto
(Afbeelding: NASA)

Astronaut en ingenieur Sunita L. Williams voert reparaties uit aan de Destiny-module van het International Space Station. De reparatie en bijbehorende ruimtewandeling duurde in totaal 7 uur en 55 minuten. Deze foto werd genomen op 31 januari 2007.

Een foto van de eerste ruimtewandeling door een Amerikaanse astronaut. Op 3 juni 1965 begaf Ed White zich als eerste in de ijzige leegte in de bovenste lagen van de aardatmosfeer. Hier hangt White boven New Mexico. In totaal duurde zijn ruimtewandeling 23 minuten. (Afbeelding: NASA)
(Afbeelding: NASA)

Een foto van de eerste ruimtewandeling door een Amerikaanse astronaut. Op 3 juni 1965 begaf Ed White zich als eerste in de ijzige leegte vlak boven de bovenste lagen van de aardatmosfeer. Hier hangt White boven New Mexico. In totaal duurde zijn ruimtewandeling 23 minuten.

Hier levert astronaut Mike Fossom nieuwe onderdelen voor het internationale ruimtestation ISS. De ruimtewandeling waar deze levering onderdeel van was, duurde in totaal 6,5 uur.
(Afbeelding: NASA)

Hier levert astronaut Mike Fossom nieuwe onderdelen voor het internationale ruimtestation ISS. De ruimtewandeling waar deze levering onderdeel van was, duurde in totaal 6,5 uur. De foto werd genomen op 12 juli 2011.

De ultieme locatie voor een fotoshoot. Hier neemt astronaut Chris Cassidy vanuit het internationale ruimtestation ISS foto's van het aardoppervlak, dat zich zo'n 400 kilometer onder zijn voeten bevindt.
(Afbeelding: NASA)

De ultieme locatie voor een fotoshoot. Hier neemt astronaut Chris Cassidy vanuit het internationale ruimtestation ISS foto’s van het aardoppervlak, dat zich zo’n 400 kilometer onder zijn voeten bevindt.

Zo eindigen de meeste ruimtereizen. Van de onbegrensde ruimte buiten onze dampkring, verplaats je naar een claustrofobische landingsmodule waarin je de honderden kilometers terug naar het aardoppervlak valt. Hier tuurt astronaut Cady Coleman uit de landingscapsule die vlak daarvoor is geland in Kazachtstan, het land waarin de huidige generatie astronauten van ruimtestation ISS standaard op aarde terugkeert. Deze foto werd genomen op dinsdag 24 mei 2011.
(Afbeelding: NASA)

Zo eindigen de meeste ruimtereizen. Van de onbegrensde ruimte buiten onze dampkring, verplaats je naar een claustrofobische landingsmodule waarin je de honderden kilometers terug naar het aardoppervlak valt. Hier tuurt astronaut Cady Coleman uit zo’n landingscapsule, die vlak daarvoor is geland in Kazachstan. Dat is het land waarin de huidige generatie astronauten van het ruimtestation ISS  op aarde terugkeert. Deze foto werd genomen op dinsdag 24 mei 2011.

Een compleet overzicht met nog meer indrukwekkende ruimtefoto’s van NASA vind je hier.

Lees verder: