U kunt nog één dag stemmen op uw favoriete jonge wetenschapper uit Nederland en Vlaanderen. De online stembus sluit donderdag vlak voor middernacht. Bekijk hieronder de 25 genomineerde onderzoekers die meedingen naar de prijs voor het grootste wetenschapstalent van Nederland en België. U kunt meebepalen welke wetenschapper zich op 22 september het New Scientist Wetenschapstalent van 2016 mag noemen. Lees hier alles over de genomineerde onderzoeken.
De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent werd vorig jaar in het leven geroepen om jonge wetenschappers de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. ‘Dat is gelukt’, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. ‘De winnares van de eerste editie, Maaike Kroon van de TU Eindhoven, kon op veel belangstelling rekenen. Daags na haar zege kreeg zij bovendien het aanbod om een eigen onderzoeksgroep te starten in Abu Dhabi.’ De tweede editie van de verkiezing kent opnieuw legio ‘wetenschapsparels’ – vijfentwintig om precies te zijn – die een plek in de spotlights verdienen. ‘Wij zijn trots dat wij daar aan mogen bijdragen.’
Gedeeltelijke publieksprijs
Achttien universiteiten uit België en Nederland hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Uit deze kandidaten heeft New Scientist 25 toptalenten geselecteerd. Een vakjury – dit jaar voorgezeten door Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs (rector van de KU Leuven), en verder bestaande uit juryleden Liesbet Geris (voorzitter Jonge Academie Vlaanderen), Huib de Jong (rector van de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit Twente) en New Scientists Jim Jansen – zal zich de komende weken buigen over deze vijfentwintig genomineerden.
Om de uiteindelijke winnaar te bepalen, wordt het oordeel van het online stemmende publiek gecombineerd met de (even zwaar tellende) keuze van de jury. De winnaar van de titel Wetenschapstalent 2016 ontvangt een geldprijs van 2500 euro. Dit bedrag is mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.
De uitreiking bijwonen?
Op 22 september wordt in Hotel Casa 400 te Amsterdam bekendgemaakt wie zich New Scientist Wetenschapstalent 2016 mag noemen. Hotel Casa 400 bevindt zich op de Knowledge Mile in Amsterdam, die loopt van het Amstelstation tot de Nieuwmarkt. De Knowledge Mile is een initiatief om de slimste straat van Nederland te creëren in het hart van Amsterdam. Als onderdeel van het evenement New Scientist Live: Brein geven de vijf best scorende wetenschappers een presentatie over hun onderzoek. Bovendien praten Iris Sommer, Erik Scherder en Alexander Sack u bij over de stand van zaken in het hersenonderzoek. Aan neuropsycholoog Erik Scherder de eer om de avond af te sluiten met de feestelijke uitreiking van de prijs voor het Wetenschapstalent van 2016. Bestel hier uw tickets.
De genomineerden zijn:
- Renske Keizer (Erasmus Universiteit Rotterdam)
- Isabel Beets (KU Leuven)
- Inti Angelo Brazil (Radboud Universiteit Nijmegen)
- Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen)
- Daniel Oberski (Tilburg University)
- Cynthia Cheng Sien Liem (TU Delft)
- Tom Oomen (TU Eindhoven)
- Sara Vicca (Universiteit Antwerpen)
- Steven Latré (Universiteit Antwerpen)
- Pieter Mestdagh (Universiteit Gent)
- Chris Callewaert (Universiteit Gent)
- Ferdi De Ville (Universiteit Gent)
- Nele Witters (Universiteit Hasselt)
- Mariska Kret (Universiteit Leiden)
- Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden)
- Jordi Heijman (Universiteit Maastricht)
- Bas Borsje (Universiteit Twente)
- Loes Segerink (Universiteit Twente)
- Tatiana Filatova (Universiteit Twente)
- Henk Schipper (Universiteit Utrecht)
- Hinze Hogendoorn (Universiteit Utrecht)
- Selma de Mink (Universiteit van Amsterdam)
- Saskia Nijmeijer (VU Amsterdam)
- Pieterjan Deckers (VU Brussel)
- Marnix Medema (Wageningen University)
Lees hier alles over de genomineerde onderzoeken
De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent wordt mede mogelijk gemaakt door Hotel Casa 400 Amsterdam, het Rathenau Instituut en Knowledge Mile.
Lees verder: