Vorige week deelde de heerlijk nerdige site I Fucking Love Science een foto van een omgekeerde ijsberg. Dat prachtige beeld willen wij jullie niet onthouden.

Bron: Alex Cornell
Bron: Alex Cornell

De foto is gemaakt door filmmaker Alex Cornell. Hij was met zijn familie op reis, een expeditie van National Geographic naar Antarctica, toen ze op de vreemde ijsberg stuitten.

De kleur van de ijsberg, een mooi diepblauw, dankt hij aan zijn structuur. De bovenzijde van een ijsberg is altijd wit gekleurd omdat deze zijde bestaat uit opeengepakte sneeuw. De onderzijde van de ijsberg heeft echter een andere structuur. Deze kant bestaat uit bevroren zeewater. Jarenlange druk heeft dit ijs een grote dichtheid gegeven, door alle beetjes lucht tussen de ijskristallen naar buiten te duwen. Deze enorm dichte structuur zorgt ervoor dat het ijs niet al het licht weerkaatst, zoals een witte ijsberg doet, maar alleen blauw licht vrij baan geeft terwijl het rood licht absorbeert. Dit resulteert in prachtig gekleurd ijs.

Het is niet heel zeldzaam dat een ijsberg op de kop komt te liggen. Meestal gebeurt het vlak nadat een stuk ijs van een schots is afgebroken en in het water is beland. Op andere momenten kan een storm de flip veroorzaken. Een kantelende ijsberg verplaatst flink wat water, en kan zelfs een golf veroorzaken die nabije schepen in de problemen brengt. In 2011 publiceerden wetenschappers van de universiteit van Chicago een artikel waaruit bleek dat de energie die vrijkomt bij een kanteling zo groot kan zijn als de energie van een atoombom.

Meer beelden van de omgekeerde ijsberg zijn te vinden op de Instagram-pagina van Alex Cornell.

Lees ook: