Waarom zijn planten groen? Op de middelbare school leer je dat hun bladeren chlorofyl bevatten, een stof die beter bekend staat als bladgroen. Chlorofyl vangt zonlicht op en zet het om in chemische energie. De plant gebruikt deze energie voor fotosynthese.

Op de middelbare school was je waarschijnlijk ook tevreden met dit antwoord. Dat zal gegarandeerd veranderen zodra je bovenstaande video bekijkt. Want waarom is een plant niet paars? Of rood? Of geel? Een simpele verklaring zou zijn dat het groene molecuul chlorofyl gewoon erg goed is in het opvangen van zonlicht, en dus een evolutionair ‘voordeel’ bood. Maar een molecuul dat echt héél goed is in het opvangen van licht, zou al het licht absorberen. Zou een zwart molecuul dan niet gunstiger zijn voor planten? Kortom: waarom is het bladgroen, en geen bladzwart?

En als er een reden is dat planten juist niet al het licht moeten opvangen, waarom kwam groen dan als winnaar uit de bus? Waarom zien we geen gele dennenbomen, rode cactussen en paarse broccoli?

De maker van het nieuwe YouTube-kanaal Minute Earth (het zusje van het bekendere MinutePhysics) probeert in deze video het mysterie te ontrafelen aan de hand van een snelle uitleg en grappige animaties. Een meer diepgaande uitleg volgt in deel twee.

Een video die vragen oproept is leuk. Een video die antwoorden geeft ook. Maar een video die beide doet? Die heeft zijn plaatsje in deze Gespot! meer dan verdiend.