Wat bezielt mensen eigenlijk om te stemmen op een partij die openlijk aangeeft tegen moslims te zijn? Niet de aanwezigheid van moslims, in elk geval.
Noem het een verwerkingsproces, of noem het een afwijking. Na de massale verkiezingsoverwinning van de PVV van Geert Wilders kon ik het niet laten om zelf eens wat te stoeien met de verkiezingscijfers.
Want wie stemt er nou PVV? Een partij die openlijk alle moslims over één kam scheert? Die hoofddoeken wil verbieden, stadsguerrilla’s wil invoeren en allochtonen met een strafblad het land wil uitzetten?
Zo op het eerste oog is de reden simpel: de moslims hebben het gedaan. Hoe meer moslims er zijn, des te meer mensen PVV stemmen. Dat blijkt althans uit een analyse van de twaalf Nederlandse provincies. Hoe groter het aandeel moslims in een provincie, des te groter ook het aandeel PVV-stemmers:
Bovendien is er geen sprake van een heel duidelijke lijn, maar vooral een dikke puntenwolk. Er is dus zeer veel variatie.
Neem de gemeenten Spijkenisse en Lansingerland, beide gemeenten waar men precies 2 procent moslims binnen de grenzen heeft. Toch stemde in Spijkenisse 27,1 procent PVV. In Lansingerland was het amper 15 procent.
Raar.
Dus besloot ik de situatie eens te bekijken voor alle 76 gemeenten in Zuid-Holland, de meest ‘moslimrijke’ provincie van Nederland. Daaruit blijkt iets vreemds: er is helemaal geen duidelijk verband tussen het aantal PVV-stemmers in een gemeente en het aantal moslims dat in die gemeente woont:
Anders gezegd: of er nu wel of geen moslims in je directe omgeving wonen, is blijkbaar niet van invloed op de beslissing om al dan niet PVV te stemmen.
Maar hoe zit het dan wél? Ik puzzel rustig verder, in de verloren uurtjes. Als u wilt meedoen en mijn ruwe data wilt hebben, mailt u me dan even: mkeulemans [at] veenmagazines [punt] nl.
Ik houd u op de hoogte!