Een volgende fase is aangebroken in de strijd tussen Apple en Samsung. Het draait om deiPad van Apple en de tablet-computers die de Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung maakt. Volgens Apple lijkt de tablet van Samsung, de Galaxy Tab 10.1, te veel op de iPad, en Apple hoopt dat de rechter dat ook vindt. Grappig is dat Apple daarbij in de rechtszaal een afbeelding van een Samsung-tablet liet zien waarin de verhouding tussen lengte en breedte van de tablet niet klopt met de werkelijkheid, en dichterbij het formaat van de iPad komt.

In het juridisch steekspel, dat nog wel even zal duren, heeft Samsung nu een uiterst boeiend tegenargument naar voren gebracht. Het bedrijf vindt dat Apple geen claim op een tablet-computer zoals de iPad kan doen, omdat iets dergelijks al eind jaren zestig werd getoond in de film 2001: A Space Odyssey, gemaakt door regisseur Stanley Kubrick op basis van een script van de legendarische sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke.

In ieder geval vormt dit voor mij een goede reden om die klassieker nog eens goed te bekijken. Elke keer zie je in zo’n film weer nieuwe details. Clarke was bovendien een zeer origineel denker, die bijvoorbeeld het idee van geostationaire satellieten heeft gelanceerd. Ongetwijfeld zal ik in 2001: A Space Odyssey nog meer vindingen kunnen ontdekken die misschien de moeite waard zijn om daadwerkelijk te maken, nu informatietechnologie en halfgeleidertechnologie zoveel verder zijn gevorderd dan in 1968.

Toch knaagt er iets aan dit idee, en ik hoop dat de rechter zeer goed gaat nadenken over dit argument van Samsung. Fantasie kent namelijk weinig grenzen in sciencefiction. Wat moet je dan met al die fantastische technologische creaties in sciencefictionfilms die nog lang niet realiseerbaar zijn. Stel dat op basis van het huidige teleportatie-onderzoek in Wenen straks Texas Instruments of Philips daadwerkelijk een teleporter fabriceert. Kan dan iemand alle claims en patenten van zo’n producent naar de prullenbak sturen door te verwijzen naar de eerste serie van Star Trek (ook jaren zestig), waarin Captain James T. Kirk in zijn polsmicrofoon zegt: ‘Beam me up, Scotty’?

In dat geval kunnen sciencefictionfilms in plaats van te inspireren nog wel eens zeer remmende factor zijn voor onderzoek en ontwikkeling door technologiebedrijven.