Die link ontvang ik in een tweet van mijn zus. Afgaande op de naam verwacht ik een nieuwssite, dus nietsvermoedend klik ik op de link.
‘Here is today.’ Dat verschijnt in dikke letters boven een helder vierkantje. Dit is duidelijk geen nieuwssite. ‘Okay’, klik ik. Er ontstaat prompt een lange balk op mijn scherm, die het vierkantje van vandaag behoorlijk aan de kant duwt. ‘Here is this month’, verklaart de website. Ik klik weer, en direct verschijnt aan beide kanten van deze maand een nieuw stuk balk. De maand is nog maar een twaalfde deel van het plaatje op mijn scherm – dit jaar.
Ik begin er lol in te krijgen en klik een paar keer snel door. Deze eeuw, dit millennium, en het Holoceen vliegen snel voorbij. Nog een paar klikken verder en ik bereik de leeftijd van de aarde, waarin duidelijk te zien is wanneer het leven ontstond, wanneer reptielen uit de modder kropen, en wanneer de eerste zoogdieren verschenen.
Ik was niet zo goed in geschiedenis op de middelbare school, en om eerlijk te zijn vond ik tijdbalken altijd stomvervelend. Ik vind het namelijk onmogelijk een goed beeld te vormen bij lange tijdsperioden. Hereistoday.com geeft je dat beeld op een schijnbaar simpele, maar ongelofelijk krachtige manier. Deze tijdbalk is allesbehalve suf. Het is zelfs een beetje beangstigend als je ‘vandaag’ verder en verder ziet verdwijnen in de tijdschaal van het heelal. Nog vreemder is het om in gedachten een hokje voor te stellen. ‘Here is my life’. Ook die verdwijnt in het niets zodra je het millennium voorbij zoeft. Wij mensen stellen eigenlijk maar bar weinig voor.