Iedereen drinkt wel eens een lekker kopje koffie om wakker te worden. Maar wat doet het drankje eigenlijk met onze hersenen? Een nieuw filmpje van het Youtube-kanaal Asap SCIENCE legt het uit.

Normaal gesproken wordt je gedurende de dag steeds vermoeider. Dat komt door het stofje adenosine. Wanneer dat stofje zich bindt aan bepaalde eiwitten in de hersenen die receptoren worden genoemd, neemt je hersenactiviteit af.

Het omgekeerde gebeurt als je slaapt: met de tijd neemt de concentratie adenosine in de hersenen af en gaat de hersenactiviteit omhoog.

De cafeïne uit onze koffie lijkt een beetje op adenosine. In ons lichaam wil cafeïne dan ook graag op dezelfde receptor gaan zitten. Als dat gebeurt, voelen we ons niet meer moe. Cafeïne zit wel op hetzelfde plekje als adenosine, maar het heeft daar niet hetzelfde effect op de hersenen.

Koffie mag ons dan wel de dag doorhelpen, maar kijk wel uit met de hoeveelheid die je drinkt. Na verloop van tijd maakt ons lichaam steeds meer adenosine-receptoren, waardoor er meer koffie nodig is om hetzelfde effect te verkrijgen. Op die manier kunnen mensen verslaafd raken aan cafeïne.

In het onderstaande filmpje kom je erachter wat voor effecten cafeïne nog meer heeft op ons lichaam.

Lees ook: