In het oosten van Siberië is een complete bevroren bizon gevonden. Het beest heeft duizenden jaren in het ijs gezeten.

Een eerder gevonden steppewisent-mummie. Het nieuwe dier is een van de vier bewaarde exemplaren ter wereld.  Bron: University of Alaska
Een eerder gevonden steppewisent-mummie. Het nieuwe dier is een van de vier bewaarde exemplaren ter wereld.
Bron: University of Alaska

Het dier, dat officieel de naam steppenwisent of Bison priscus draagt, blijkt zo’n 9300 jaar oud te zijn. Zijn lichaam is geheel bevroren geweest in het permafrost van het oosten van Siberië, en is daardoor goed bewaard gebleven. De bizonmummie bevat nog een intact brein, hart, bloedvaten en verteringssysteem, hoewel sommige organen mettertijd wel flink gekrompen zijn.

Paleontologische CSI

De steppenwisent stierf 11.000 jaar geleden, aan het einde van de ijstijd, volledig uit. Paleontologen hebben onderzocht hoe dit exemplaar aan zijn einde kwam. Hoewel de wetenschappers geen duidelijke smoking gun konden vinden, doet het gebrek aan vet rondom de buik van het dier vermoeden dat hij een hongerdood is gestorven.

De onderzoekers willen nog nagaan hoe het dier gerelateerd is aan hedendaagse wisenten en aan zijn uitgestorven verwanten. Ook willen ze de tanden, botten en parasieten van de wisent onder de loep nemen. Dat brengt hopelijk informatie aan het licht over het gedrag van deze soort kort voor zijn moment van uitsterven.

De mummie van de steppenwisent is een van de vier gevonden exemplaren ter wereld. Het is een van de twee volwassen dieren die ook nog zijn interne organen bevatte.

Lees ook: