In de toekomst kunnen artsen longkanker vaststellen met behulp van een simpele ademtest, meent een team van Italiaanse onderzoekers. De adem van kankerpatiënten is namelijk net een tikje warmer dan die van gezonde personen.
De onderzoekers presenteerden hun werk op 8 september, tijdens het internationale congres van de European Respiratory Society. Zij onderzochten in totaal 82 personen, die een diagnostisch onderzoek ondergingen nadat een röntgenfoto erop leek te duiden dat ze longkanker hadden. Van deze patiënten kregen 40 personen te horen dat ze inderdaad kanker hadden. De andere 42 bleken gezond. De onderzoekers testten van al deze patiënten ook de temperatuur van hun adem. Ze concludeerden dat de patiënten met longkanker een iets hogere ademtemperatuur hebben dan patiënten zonder. Dat betekent dat artsen de ziekte wellicht kunnen vaststellen door de ademtemperatuur van hun patiënten te bepalen.
De hoogte van de temperatuur bleek zelfs afhankelijk van hoe ver de kanker was ontwikkeld. Ook was de ademtemperatuur hoger voor elk jaar dat de patiënt had gerookt.
Simpel en goedkoop
‘Onze vondst kan de manier veranderen waarop we de diagnose voor longkanker stellen’, zegt onderzoeksleider Giovanna Elisiana Carpagnano in een persverklaring. ‘Als we de ademtest kunnen verfijnen, kunnen we het diagnostische proces verbeteren door patiënten een stressvrije en simpele test aan te bieden, die daarnaast ook nog eens goedkoper is.’