Door de aanmaak van foliumzuur te stoppen hopen Amerikaanse farmaceuten resistente bacteriën te doden.

MRSA
Foto van MRSA gemaakt met een elektronenmicroscoop. Beeld: NIAID/Flickr

Ziekenhuizen hebben steeds vaker te maken met infecties van resistente bacteriën. Methicillin resistant Staphylococcus aureus, beter bekend als MRSA, wordt steeds moeilijker om te doden. Amerikaanse farmaceuten hebben nu een nieuw wapen ontdekt in de strijd tegen deze superbacterie.

De onderzoekers van de universiteit van Connecticut hebben antibioticum ontwikkeld waarmee de aanmaak van foliumzuur in de bacterie kan worden gestopt. Foliumzuur is voor bacteriën, net als voor mensen, cruciaal om te overleven. Door een enzym dat betrokken is bij de productie van de foliumzuur te blokkeren, zullen de bacteriën sterven.

Een antibioticum dat de productie van foliumzuur stopt, bestaat al. Maar sommige varianten van MRSA waren hier al resistent tegen geworden. De betrokken enzymen zijn dan net iets van structuur veranderd. Het antibioticum is heel kieskeurig en herkent het veranderde enzym niet. Het enzym wordt niet meer uitgeschakeld en de bacterie blijft in leven.

Volgens de Amerikaanse farmaceuten zou dit nu niet meer mogelijk zou moeten zijn. Het antibioticum moet resistentie tegengaan. Om aan het nieuwe geneesmiddel te ontsnappen, zouden de enzymen drastisch van vorm moeten veranderen. Zo drastisch dat ze hun eigenlijke functie zouden verliezen. De bacterie zou dan alsnog sterven.

Risico

medicijn_hr
KIJKTIP Meer weten over antibiotica? Kijk dan ‘De medicijnrevolutie’ van de BBC. Bestel ‘m in onze webshop (€ 19,99)

Ook in Nederland vormt MRSA een gevaar. Hoogleraar moleculaire biotechnologie Gilles van Wezel van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar antibiotica. Volgens hem lopen vooral mensen die al een zwakkere gezondheid een hoger risico. De infecties met MRSA komen dan ook met name voor bij patiënten in ziekenhuizen. Zo was er deze week nog een besmetting met MRSA op de afdeling neonatologie van het Deventer Ziekenhuis.

Het nieuwe antibioticum zou voor die patiënten veel kunnen schelen. Van Wezel: ‘MRSA is steeds resistenter tegen trimethoprim, het middel dat nu vaak wordt voorgeschreven bij infecties. Snel handelen is daarbij cruciaal Als een patiënt trimethoprim krijgt en de bacterie er resistent tegen blijkt te zijn ben je 24 uur kwijt. Als je net een operatie hebt ondergaan is dat een heel kritieke tijd. De infectie kan zich in die tijd verspreiden door het lichaam.’

De Amerikaanse farmaceuten zijn nu van plan om meer varianten van MRSA te gaan verzamelen. Ze willen bepalen of de MRSA die in ziekenhuizen voorkomt hetzelfde werkt als die in hun lab.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief

Lees verder: