Steeds meer mensen eten parasitaire wormen om hun gezondheid te verbeteren. Andy Coghlan, redacteur bij de Engelstalige New Scientist, nam de proef op de som en slikte enkele tientallen jonge lintwormen door. Dit had een onverwacht effect.
Onder de microscoop zagen ze eruit als kleine, sperma-achtige dingetjes die uit hun schuilgaten tevoorschijn kwamen. Enkele minuten later slikte ik met één teug melk tientallen parasieten in het larvestadium door. Een uur later waren deze eierachtige organismen waarschijnlijk in mijn darmen getransformeerd tot lintwormen.
‘Je slikt het eierachtige zakje door en in de dunne darm zorgt gal ervoor dat de larven uitkomen’, verklaart Judy Chinitz, medeoprichter van Biome Restoration. Dit Engelse bedrijf verkoopt flesjes met rattenlintwormen in het larvestadium. ‘Ze eten microscopische hoeveelheden voedsel, maar zijn na tien dagen al dood.’
Het bedrijf verstuurt deze lintwormen wereldwijd naar ongeveer 2000 klanten. De Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft ze vrijgegeven voor verkoop, mits Biome Restoration geen specifieke gezondheidsclaims doet. ‘We mogen zeggen dat ze ‘goede gezondheid in stand houden’, meer niet’, zegt Marc Dellerba, een andere oprichter.
Minder allergieën
Biome Restoration is opgericht in reactie op de groeiende vraag naar levende parasitaire producten. Naar schatting hebben wereldwijd meer dan 7000 mensen parasitaire wormen via internet gekocht en ingeslikt om tal van aandoeningen te behandelen, variërend van inflammatoire darmziekten tot depressie.
Het idee daarachter is dat dergelijke wormen lange tijd tot de standaardbevolking van ons lichaam behoorden – totdat recente verbeteringen in hygiëne daar een eind aan maakten. Om in onze darmen te kunnen overleven, scheiden ze stoffen uit die ons afweersysteem kalmeren.
Parasitaire wormen hebben over het algemeen een slechte invloed op onze gezondheid – met name de haakworm, die diarree, pijn, bloedarmoede en gewichtsverlies veroorzaakt. Mogelijk biedt hun aanwezigheid echter ook gezondheidsvoordelen. In landen waar parasitaire wormen nog steeds veel voorkomen, is er – in tegenstelling tot in Westerse landen – geen grote toename aan immuunaandoeningen zoals allergieën, inflammatoire darmziekten, type 1-diabetes en MS.
Lintworm high
Wetenschappers zoeken daarom bij dieren naar parasitaire wormen die bij de mens minder ernstige infecties veroorzaken dan de haakworm, maar wel het afweersysteem kalmeren. De varkenszweepworm wordt nu bijvoorbeeld in Duitsland geëvalueerd als mogelijk voedselingrediënt.
Deze worm is echter nogal duur. Biome Restoration verkoopt daarom als alternatief de rattenlintworm.
Om de natuurlijke levenscyclus van de lintworm na te bootsen, voeren de onderzoekers besmette rattenpoep aan meeltorren. Wanneer de torren de eitjes opeten, ontwikkelen deze zich tot wormen in een eierachtig stadium. Deze worden uit dode kevers gehaald, gesteriliseerd en verkocht.
Toen ik een paar van die wormen doorslikte, werd ik gewaarschuwd dat ik een dag later mogelijk een gelukzalig gevoel zou ervaren – een zogeheten ‘lintworm high’. Ik voelde me inderdaad iets opgewekter bij het opstaan, maar dit kan best een placebo-effect zijn geweest.
Pseudowetenschappelijke kwakzalverij
Afgezien daarvan merkte ik de daaropvolgende tien dagen als enige verschil dat mijn poep drie of vier dagen lang groen was – hoewel dat ook een andere oorzaak kan hebben gehad. Mijn familie en collega’s walgden een beetje van wat ik had gedaan, maar ze vonden het best zolang er geen risico was dat ik de parasiet op hen zou overdragen.
Van eventuele gezondheidsvoordelen heb ik niets gemerkt. Ook wetenschappers zijn niet overtuigd van het nut van wormtherapie. ‘In mijn opinie behoort wormtherapie tot dezelfde categorie van pseudowetenschappelijke kwakzalverij als chelatietherapie bij autisme’, zegt Peter Hotez van het Baylor College of Medicine in de VS. Volgens hem is het toestaan van behandelingen met levende wormen of wormeneieren ‘een dom idee’.
Aaron Blackwell van de University of California maakt zich minder zorgen. ‘Het innemen van deze eitjes is waarschijnlijk niet slechter dan andere voedingssupplementen die veel mensen regelmatig gebruiken’, zegt hij.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: