Bacteriën kunnen olie opruimen die na een olielek stranden vervuilt. Onderzoekers uit Noorwegen hebben nu ontdekt dat ze de schoonmakende bacteriën zelfs kunnen manipuleren om beter hun werk te doen.
De onderzoekers wilden nagaan of een ‘bioremedie’, waarbij de natuur zelf vervuiling opruimt, genoeg resultaat oplevert om deze technieken gericht in te zetten na een olieramp.
De wetenschappers deden verschillende experimenten waarbij ze bacteriën in een bak plaatsten met een door olie vervuilde, strandachtige omgeving. De onderzoekers bootsten de effecten van getijden na. Een maand lang bestudeerden ze hoe, en in welke mate de bacteriën hun omgeving opschoonden.
Extra voedsel
De bacteriën waren in eerste instantie weinig succesvol in hun klus. Daarop probeerden de onderzoekers de bacteriën een handje te helpen. Ze zorgen ervoor dat de bacteriën volop voedingsstoffen (fosfaten en stikstof) tot hun beschikking hadden. Ook verhoogden zij de watertemperatuur en verlaagden ze de frequentie van de getijden, van eens in de drie uur naar eens in de twaalf uur.
De extra voedingsstoffen zorgden ervoor dat de bacteriën zich sneller vermenigvuldigden, waardoor de bacteriebevolking hun strand veel efficiënter opruimden. De temperatuur- en getijdenverandering hadden geen effect.
Opruimen met bacteriën
Bioloog Roman Netzer wijst erop dat de gewone schoonmaaktechnieken, waarbij olie van stranden wordt verwijderd met scheppen en bezems, de bodem slechts oppervlakkig reinigt. Dieper in het zand kunnen de bacteriën van pas komen, zo meent Netzer. Hij oppert dat schoonmaakorganisaties capsules met voedingsstoffen voor de bacteriën aan de kustlijn kunnen plaatsen wanneer een extra opruimactie nodig is.
Lees meer: