Normaal gesproken kun je ervoor opgepakt worden maar op Lowlands mag het gewoon: met je vingers aan een Rembrandt zitten. Ervaar het zelf bij het onderzoek van Maarten Wijntjes en Willemijn Elkhuizen van de Technische Universiteit Delft. Daarnaast voeren ze op het festival nog twee andere experimenten uit.

maarten_willemijn
Willemijn Elkhuizen (links) en Maarten Wijntjes van de Technische Universiteit Delft doen op Lowlands maar liefst drie verschillende onderzoeken naar kunst.

Met een speciale 3D-techniek kunnen de wetenschappers een schilderij repliceren, door het eerst in te scannen en daarna met een speciale 3D-printer laagje voor laagje op te bouwen. Het eindresultaat is een schilderij dat voor niet-kunstkenners amper van echt te onderscheiden is. En omdat het een replica is en niet het origineel, mag je er lekker aanzitten.

Nou is het natuurlijk leuk om zo’n levensecht schilderij te hebben hangen, maar Willemijn Elkhuizen wil meer. ‘De grote uitdaging in het 3D-printen van schilderijen is het realistisch nabootsen van de vernislaag. Op Lowlands willen we mensen vragen te kijken naar verschillende vernislagen en aan te geven welke het beste overeenkomt met handwerk. Op die manier kunnen we de techniek van 3D-printen verbeteren’, aldus Wijntjes.

Emotie

Het onderzoek is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)
Dit onderzoek is deel van Lowlands Science op het Lowlands muziekfestival (21-23 aug)

Een ander onderzoek van Wijntjes en zijn team gaat over kleur en emotie. In hoeverre hangt de emotie die de kunstkijker voelt, samen met het kleurpalet van het schilderij? Om dit te onderzoeken heeft Wijntjes een aantal schilderijen van Van Gogh bewerkt zodat ze een kleurenpalet van een andere Van Gogh hebben. Het resultaat van wat Wijntjes uitspookte met ‘Caféterras bij nacht’ is hieronder te zien.

Wijntjes gaat onderzoeken welke invloed een ander kleurenpalet op eenzelfde schilderij heeft voor de emoties van de kijker. Weet jij welke kleur-schilderijcombinatie de originele is?

cafe_terrasse terrasse starry_terrasse

Kunst in 3D

Een schilderij, dat is toch al iets in 3D? Nou, niet helemaal. Het plaatje is plat. Maar dat hoeft het niet te zijn. Dankzij een speciale kijker die Wijntjes heeft ontwikkeld, kun je van ieder plaatje een 3D-beleving maken. Een beetje zoals het verschil tussen een 2D- en een 3D-film, maar dan met een schilderij.

Deze kijker van Wijntjes fopt eigenlijk je brein en zorgt ervoor dat je brein niet doorheeft dat het naar een 2D-plaatje kijkt. ‘Dit kan op een aantal manieren’, vertelt Wijntjes. ‘Je kunt door onze kijker kijken, door een ander brilletje, door een gaatje of door een kokertje. Op Lowlands willen we al deze manieren naast elkaar testen en kijken welke het beste werkt.’

In de toekomst moet deze kijker de museumbeleving gaan verrijken.

Lowlands Science is een samenwerkingsverband van Lowlands, campagnebureau BKB, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en New Scientist, waarbij tien wetenschappers onderzoek doen op muziekfestival Lowlands. New Scientist blikt de komende weken vooruit op wat er gaat gebeuren en waar je als festivalbezoeker allemaal aan mee kan doen.

De wetenschapper op Lowlands

‘Heel cool om op Lowlands te zijn’

Wat gaan de onderzoekers zélf doen op Lowlands? Ditmaal geeft Maarten Wijntjes van de Technische Universiteit Delft antwoord.

Wat wil je op Lowlands nog meer gaan doen, behalve wetenschappelijk onderzoek uitvoeren?
‘Ik ben er alleen de eerste dag, daarna moet ik naar een conferentie. Ik ben zeker van plan om rond te gaan lopen. Ik vind het heel cool om op Lowlands te zijn, daar wil ik zeker wat van meekrijgen. Zo zag ik Caribou in de line-up staan, en Sluwe Vos en SBTRKT lijken me leuk. En ik ben ook wel benieuwd naar wat de andere wetenschappers doen op Lowlands, dus daar wil ik zeker ook even langs.’

Ben je al eens eerder op Lowlands of een ander festival geweest?
‘Ja, ik heb toen de Jeugd van Tegenwoordig ook gezien, dat vond ik erg tof. Toen heb ik wel ook een nacht die hard gefeest. Toen hoefde ik niet de volgende dag te werken…’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: