Sportdranken met cafeïne zijn geen goed idee: ze vertragen de heropbouw van energiereserves in de spier. Evenmin is de diabeticus gebaat bij talrijke bakjes koffie.
Onderzoekers van de Universiteit Leuven hebben in samenwerking met Canadese en Deense sportartsen aangetoond dat cafeïne de werking van insuline remt. Het hormoon Insuline regelt de opname van suiker uit het bloed. Na een hoeveelheid cafeïne die overeenkomt met drie of vier koppen koffie vermindert de opname van suiker in de spieren van een gezonde volwassene met vijftig procent. Daardoor komt de energieopbouw in de zich herstellende spier in het gedrang. Dit kan nadelig zijn als de sporter de daaropvolgende dag opnieuw een zware inspanning moet leveren.
Hoewel het onderzoek werd uitgevoerd bij gezonde vrijwilligers, lijkt het ook slecht nieuws op te leveren voor de diabetespatiënt die regelmatig troost vindt bij zijn of haar bakje koffie. Diabetespatiënten hebben namelijk een verstoorde insulinehuishouding. Bij patiënten met type I-diabetes – de zogenaamde jongerendiabetes – maakt de pancreas onvoldoende insuline aan; bij type II-patiënten – de ouderdomsdiabetes – slaagt de insuline er niet meer in de suikeropname in de spieren te stimuleren: de spiercellen zijn als het ware hardhorig geworden voor het insulinesignaal.
Volgens Wim Derave, de Leuvense onderzoeker die meewerkte aan de studie, zullen de insuline-injecties die diabetici zichzelf toedienen minder goed werken als zij tegelijkertijd cafeïnehoudende dranken drinken zoals koffie of cola. Verder onderzoek moet nog uitwijzen hoe groot de effecten zijn. Of overmatig cafeïnegebruik ook de kans op diabetes doet toenemen, is helemaal nog koffiedik kijken.
Peter Raeymaekers