Freising (D) – Een verpakking met groene kleurstof uit planten beschermt de inhoud tegen licht, terwijl de consument toch kan zien wat voor lekkers erin zit.
Levensmiddelen verdragen slecht licht en zuurstof. Deze combinatie zorgt voor de lichtoxidatie van allerlei verbindingen, waardoor vethoudende levensmiddelen ranzig worden en melkproducten een in de zon een vieze smaak krijgen. Verbindingen zoals chlorofyl of riboflavine (vitamine B2) bevorderen dergelijke ongewenste reacties. Ze zijn katalysatoren, die achtereenvolgens licht absorberen en de energie overdragen op zuurstof.De natuurlijke kleurstof in de verpakking beschermt de pasta tegen oxidatie.
Leveranciers verpakken voedsel in lichtdicht materiaal, maar dan ziet de klant de inhoud niet. Een andere oplossing is een verpakking die geen zuurstof doorlaat. Duitse onderzoekers hebben nu een nieuwe benadering bedacht. Ze nemen verbindingen die de foto-oxidatie katalyseren gewoon op in de heldere verpakking. Zo beschermt de verpakking de inhoud tegen de schadelijke lichtstralen. Een doorzichtige fles met chlorofyl in het plastic zorgt dat olijfolie in zo’n fles langer goed blijft. De technici, werkzaam in het Fraunhofer-Institut IVV in Freising, ontwikkelden zowel technieken voor menging van chlorofyl met het kunststofmateriaal, als voor het aanbrengen van een chlorofyllaagje op de verpakking. Een nog niet uitgewerkt idee is het bedrukken van een verpakking met chlorofylinkt.
Erick Vermeulen
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |