Een raadsel dat wetenschappers al driehonderd jaar bezig houdt, is eindelijk opgelost. Geologen hebben achterhaald in welke richting de aardkern draait.
De binnenste kern van de aarde, die bestaat uit een grote hoeveelheid ijzer in vaste vorm, draait in de oostelijke richting. Een gesmolten laag ijzer die om deze pit heen zit, draait een stuk langzamer in de westelijke richting. Dat concluderen Britse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door met seismometers de trillingen van aardbevingen te bestuderen die dwars door de aardkern heen reisden. Ze zagen dat de vaste kern, die ongeveer zo groot is als de maan, net als de rest van de aarde in oostelijke richting draait. Opvallend is dat de kern wel sneller draait dan de rest van de planeet.
Actie en reactie
Met computermodellen onderzocht het team hoe de hoge snelheid ontstaat. Daaruit bleek dat de het aardmagnetisch veld de harde ijzeren kern extra hard in oostelijke richting duwt. Het magneetveld bestaat dankzij het vloeibare ijzer in de kern, dat op zijn beurt in westelijke richting draait. Dat is volgens de onderzoekers een resultaat van de derde wet van Newton: elke actie gaat gepaard met een tegenstelde reactie.
Het aardmagnetisch veld zal niet altijd hetzelfde blijven, dus ook de krachten op de aardkern zullen langzaam veranderen. Volgens geologen is dat in de afgelopen 3000 jaar al eerder gebeurd.