Architecten creëerden een echte boomtoren. De etages worden gevormd door drie stalen platformen die tussen verstrengelde populieren hangen.
Stuttgart (D) – In het zuiden van Duitsland, in Wald-Ruhestetten, staat het prototype van de bouwtanische toren. Die toont de architecturele en ecologische mogelijkheden van constructies met levende planten. Bomen dragen met hun stofwisseling bij aan het gezonden microklimaat in de steden, betogen de ontwerpers. Ze verrijken ons leven maar het duurt decennia voordat een boom zich heeft ontwikkeld. Hun doel is het ontwerpen en bouwen van constructies met levende planten met de dimensie van volgroeide bomen. De hoogleraren Gerd de Bruyn en Thomas Speck en onderzoeker Ferdinand Ludwig betrokken de beeldhouwer Cornelius Hackenbracht bij ontwerp en bouw van de toren.
Twee personen staan moeiteloos bovenin de bouwtanische toren. De populieren zullen een steeds hechter en sterker netwerk vormen. (Bron: Universität Stuttgart)
De toren bestaat uit een netwerk van jonge wilgen (Salix alba), die hooguit twee meter hoog zijn. Sommige staan met hun wortels verankerd in de bodem, andere staan nog in potten die in de steigers zijn opgenomen. Drie met zink gecoate stalen platformen hangen tussen de bomen. Door middel van een soort enten, waarbij takken van verschillende bomen met elkaar vergroeien, moeten de boompjes een driedimensionaal netwerk gaan vormen. Na enkele jaren kunnen de onderzoekers de potten verwijderen.
Momenteel bevindt de toren zich in een groeifase, elk jaar ontspruiten nieuwe takken en die worden door secundaire groei in de opvolgende jaren alsmaar dikker. De verwachting is dat de boomstellage na acht tot tien jaar zo sterk is, dat de steigers kunnen worden verwijderd omdat de bomen dan voldoende stevig zijn om zelf de stalen platformen en extra belasting te dragen.
Erick Vermeulen