Restaurantbezoekers zouden doodziek worden door keukenpersoneel dat latexhandschoenen draagt. Reden voor paniek en het mijden van de horeca?


‘Honderdduizenden restaurantbezoekers in ons land lopen het risico doodziek te worden als koks latexhandschoenen gebruiken bij de voedselbereiding’, waarschuwde Vandaag de Dag zijn kijkers op 21 oktober. Voormalig anesthesiemedewerker Anneke Derksen vertelde in de uitzending over de vreselijke symptomen die ze ondervindt na het binnenkrijgen van latexeiwitten: ‘Ik word echt heel ziek… hoofdpijn, misselijkheid, braken, darmkrampen of een gezwollen gezicht.’ Moeten we de restaurants massaal boycotten totdat koks de handschoen uittrekken?

‘Ik begrijp niet waar de paniek op slaat’, reageert allergoloog Hans de Groot desgevraagd. ‘De kans dat eiwitten van handschoenen in het voedsel belanden is zeer klein. Bovendien loopt het aantal mensen met een latexallergie sterk terug.’

Maïsmeel
Ongeveer tien jaar geleden waren er veel goedkope latexhandschoenen op de markt. Bij de productie daarvan was bezuinigd op het schoonspoelen van de handschoen. Hierdoor bleven losse eiwitten, die naast rubber in latex zitten, achter. Die eiwitten kunnen bij veelvuldig huidcontact een allergische reactie opwekken. Daarnaast binden de eiwitten aan het maïsmeel waarmee sommige handschoenen zijn‘gepoederd’. Ook bij langdurige blootstelling aan verstoven eiwitbindend meel kan allergie ontstaan.

Na protest van de medische beroepsgroepen zijn fabrikanten overgestapt op handschoenen van betere kwaliteit, waarbij meer zorg is besteed aan het schoonspoelen. Bovendien zijn de gepoederde handschoenen praktisch verdwenen uit het ziekenhuis en laboratorium. Volgens De Groot heeft dit een sterke afname van het aantal mensen met een latexallergie teweeg gebracht.


Bron: DC Central Kitchen

Handen wassen
Bij Vandaag de Dag komt ook chefkok Martin Blöte aan bod. Die trekt demonstratief latexhandschoenen aan, wast zijn geschoende handen met zeep en warm water en zegt dat het probleem daarmee is opgelost. Derksen lacht schamper: ‘Dat is écht niet de oplossing!’ ‘Nee hè, dat doet toch helemaal niets’, vult verslaggever Celine Huijsmans aan.

‘Het wassen werkt wel’, zegt De Groot: ‘eventueel vrijkomende eiwitten spoel je dan alsnog af, zodat je daarna zonder problemen het voedsel kan aanraken.’

Vanwaar dan de ophef? Op 20 oktober verscheen Tussen de deuren van de Eerste Hulp, het boek waarin Derksen de juridische strijd tegen haar voormalige werkgever, Tergooiziekenhuizen, beschrijft. Strijdpunt is haar arbeidsongeschiktheid wegens latexallergie, die ze de werkgever verwijt. De Groot vermoedt dat ze met het creëren van de latexpaniek vooral haar boek van publiciteit wil voorzien.

Marieke Buijs