Een gen dat dyslexie mede veroorzaakt, is ook geassocieerd met beperkingen in het zien van beweging. Dat concluderen neurowetenschappers van de University of Connecticut. Dyslectici met een mutatie in het gen DCDC2 bleken moeite te hebben beweging te herkennen in plaatjes van lijnpatronen.
Ander kort nieuws
Schedel bevat sporen van oudste moord
Een 430.000 jaar oude schedel toont sporen van de oudst bekende moordzaak ter wereld. De schedel bevat twee gaten boven het linkeroog. Uit forensische analyse concluderen Spaanse wetenschappers dat die gaten waarschijnlijk niet veroorzaakt zijn door een val, maar door twee klappen met hetzelfde voorwerp.
Slaap zet hersenen aan tot training
Braziliaanse wetenschappers hebben verklaard waaromslaap belangrijk is voor het geheugen. Met computermodellen gebaseerd op rattenonderzoek tonen ze aan dat slaap de synapsen in de hersenen ertoe aanzet te versterken en te verslappen. Dit proces leidt tot het opslaan of versterken van herinneringen.
Fruitvliegen weten hoe laat het is
Fruitvliegen kunnen onderscheid maken tussen ochtend en middag. Duitse onderzoekers trainden de vliegen ’s ochtends op muntgeur af te komen, ’s middags op de geur van paddenstoelen. Ook in duisternis hielden ze dit vermogen. Dit impliceert volgens de onderzoekers dat de meeste dieren gevoel voor tijd hebben.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: