Evolutionair ecoloog Edwin Pos (34) is donderdagavond 10 juni uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2021.
De jonge onderzoeker ontving de prijs onder meer vanwege zijn interdisciplinaire onderzoeksaanpak. Hij verzamelt gegevens over zeldzame soorten in het Amazoneregenwoud en interpreteert die met behulp van complexe wiskundige technieken.
Edwin Pos, universitair docent aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt welke processen er schuilen achter de verandering van ecosystemen. Hierin speelt niet alleen natuurlijke selectie een rol, maar ook menselijk handelen en toeval. Pos gebruikt complexe wiskundige technieken om de gegevens die hij in de natuur verzamelt te interpreteren. ‘Uit kunnen rekenen welke processen de dynamiek van een ecosysteem beschrijven, geeft handvatten om diezelfde natuur beter te beschermen’, zegt Pos.
Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid
De prijs werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en is een initiatief van populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens het evenement New Scientist Live in De Balie in Amsterdam door jurylid Jeroen de Ridder (voorzitter De Jonge Akademie in Nederland).
De jury was onder de indruk van de grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die Pos al op jonge academische leeftijd naar zich toe trekt. ‘Hoewel hij nog geen drie jaar geleden is gepromoveerd, speelde hij al een belangrijke rol binnen internationale wetenschappelijke samenwerkingen en is hij benoemd tot wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen Utrecht’, zegt Jorgen D’Hondt, covoorzitter van de jury.
Voor Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist en tevens jurylid, springt de originaliteit van het winnende onderzoek in het oog. ‘Pos breekt met klassieke benaderingen in de ecologie en breidt hiermee de gereedschapskist van ecologen uit. Dat is hoognodig, want het verlies aan biodiversiteit is een van de grootste uitdagingen waar we als mensheid op dit moment voor staan.’
Publiek en jury
De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om jonge, wetenschappelijke talenten een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Als winnaar ontvangt Pos een geldbedrag van 2500 euro (beschikbaar gesteld door het Rathenau Instituut en New Scientist), evenals een trofee. Bovendien krijgt hij de gelegenheid zijn onderzoek via de kanalen van New Scientist verder onder de aandacht te brengen.
De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent kent een publieks- en jurycomponent. Na een publieke stemronde beoordeelde de jury de vijf best scorende kandidaten op wetenschappelijke en maatschappelijke impact, originaliteit van het onderzoek en de mate van publiekscommunicatie. De jury werd dit jaar voorgezeten door deeltjesfysicus Jorgen D’Hondt en directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters. De andere juryleden waren Jeroen de Ridder (voorzitter De Jonge Akademie in Nederland), Cristophe Vandeviver (covoorzitter Jonge Academie in Vlaanderen) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).
De andere twee finalisten waren Aurélie Carlier en Kay Deckers (beiden van Maastricht University).