Wetenschappers hebben uit speciaal voor onderzoek gecreëerde embryo’s stamcellen vrijgemaakt vervolgens kunnen uitgroeien tot organen.
Stamcellen zijn ongedifferentieerde cellen waar uiteindelijk een foetus uit groeit. De cellen kunnen zich in elke soort cel ontwikkelen en dus in theorie ook in het laboratorium uitgroeien tot een orgaan of een wond helen. Er werd al onderzoek gedaan met geaborteerde foetussen en nu is het gelukt om aan kunstmatig opgewekte embryo’s de stamcellen te onttrekken. Een Amerikaanse privé-kliniek is de leverancier. Deze kliniek was ook al verantwoordelijk voor de eerste Amerikaanse reageerbuisbaby in 1981. Zij mengen gedoneerde eitjes van twaalf vrouwen met het sperma van twee mannen.
Een mens bestaat uit 1012 tot 1014 cellen onderverdeeld in ruim tweehonderd soorten. Vier dagen na de bevruchting bestaat een embryo nog maar uit ruim vierhonderd cellen die een blastocyst vormen. Dit is een grotendeels holle bol van cellen met daarin een klomp van honderd tot driehonderd stamcellen. De blastocyst hecht aan de baarmoederwand en groeit daar uit tot een foetus. Hierbij ontwikkelen stamcellen zich tot onder andere hersen-, lever-, hart- en huidcellen en de buitenste rand groeit uit tot de placenta.
Kerkelijke veroordeling
Nu de wetenschap weer een nieuwe mijlpaal nadert laaien de discussies over de ethische kant van het verhaal op. Vooral uit de kerkelijke hoek kwamen snel veroordelingen, maar ook leden van het Amerikaanse congres vinden het onderzoek “schrik aanjagend”.
Marijn Sandtke