Wageningen (NL) – De jonge taxuskever lokt zelf zijn vijanden zodra hij begint te eten.
Larven van de taxuskever – een belangrijk plaaginsect in de boomteelt – trekken door het aanvreten van boomwortels hun eigen vijanden aan. Of en hoe deze zelfdestructieve neigingen te gebruiken zijn voor de bestrijding van plagen, is het onderwerp van het promotieonderzoek van Rob van Tol van de Universiteit van Amsterdam.
De larven van de taxuskever leven ondergronds en vreten aan de wortels van planten. Als reactie op het aanvreten, scheiden de wortels geurstoffen af. Deze geurstoffen trekken ondergronds bepaalde insectenetende aaltjes aan, zo ontdekte Van Tol.
De aaltjes zelf inzetten ter bestrijding van de larven is een milieuvriendelijke maar kostbare methode. Een goedkopere optie zou zijn om de geurstof uit de plantenwortels te identificeren en op grote schaal te produceren om zo de natuurlijke vijand van de larven te lokken.
Ook de kever zelf kan met behulp van deze geurstoffen aangepakt worden, stelt de Amsterdamse promovendus. De taxuskever is een nachtdier en daardoor moeilijk waar te nemen. Aangezien de kever zelf ook afkomt op de geur die aangevreten planten uitscheiden, kan de aanwezigheid van het beestje makkelijker worden vastgesteld door de geurstoffen kunstmatig toe te brengen en de kevers naar één plek te lokken. Zo is bespuiten van de hele kwekerij met gifstoffen niet meer nodig. Hiermee kan de 'fatal attraction', zoals Van Tol de lokeigenschappen van het eetgedrag van de larf noemt, een milieuvriendelijke oplossing bieden tegen een vervelende veelvraat.
Sonja Jacobs
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |