Een langdurige blootstelling aan ultraviolet licht zorgt een toename van het gelukshormoon endorfine. Dat kan leiden tot een verslaving, zo melden biologen op 19 juni in Cell.
Omdat zonlicht deels bestaat uit ultraviolet licht is het mogelijk dat zonliefhebbers in werkelijkheid zonverslaafden zijn, zo laten de biologen weten in een persverklaring. Een dosis endorfines kunnen een menselijk lijf laten snakken naar meer, op dezelfde manier dat een drug als heroïne of morfine dat doet. Endorfine veroorzaken zowel pijnstilling als geluksgevoelens.
Tot nog toe hebben de onderzoekers de zongerelateerde verslaving alleen vastgesteld bij knaagdieren, maar ze opperen dat mensen hetzelfde ervaren. Een zonverslaving zou kunnen verklaren waarom mensen ’s zomers massaal de zon opzoeken, ondanks de bekende gezondheidsrisico’s zoals huidkanker en een versnelde huidveroudering.
Muis als UV-junk
Tijdens het onderzoek stelden de onderzoekers kaalgeschoren muizen zes weken lang bloot aan een dagelijkse portie UV-licht. De UV-dosis die de muizen ontvingen, was vergelijkbaar met de hoeveelheid UV-straling die een mens met een blanke huid oploopt na twintig tot dertig minuten in de zon in Florida. Na een week bleek de hoeveelheid bèta-endorfine in het bloed van de muizen sterk te zijn toegenomen. Na zes weken behandelden de onderzoekers de muizen met drug die de effecten van de endorfine teniet deed. De muizen vertoonden daarop duidelijke afkickverschijnselen, waaronder trillingen en tandenklapperen.
Lees verder: