Rotterdam/Groningen (NL) – Een nieuwe techniek kan nauwkeurig de hoeveelheid kalk in kransslagaders bepalen en daarmee de kans op een hartaanval voorspellen.
Personen met veel kalk in de kransslagaders, de bloedvaten rond het hart, hebben achtmaal meer kans op een hartaanval dan personen met weinig verkalking. Dat heeft promovenda Rozemarijn Vliegenthart van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam bewezen in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis te Groningen. Om de hoeveelheid kalk nauwkeurig te kunnen meten, gebruikte ze een nieuwe techniek: elektronenbundeltomografie.
Elektronenbundeltomografie is een zeer snelle techniek om röntgenfoto's van dunne plakjes van het lichaam te maken. Een slim systeem zorgt ervoor dat de röntgenstraling onder de patient ontstaat. Daardoor hoeft er geen zwaar apparaat rond te draaien en kun je veel sneller foto's maken. Ook van snel bewegende organen krijg je nu scherpe afbeeldingen.
Vliegenthart fotografeerde het hart van meer dan tweeduizend ouderen. Op de röntgenfoto's zijn kalkafzettingen in de bloedvaten te zien als witte stipjes. De promovenda telde deze bij elkaar op en kreeg zo een overzicht van de hoeveelheid kalk in het hart. Daarna volgde zij de proefpersonen drie jaar lang om te bekijken of kalk iets te maken had met de kans op een hartaanval.
Vliegenthart concludeerde dat de hoeveelheid verkalking in de kransslagaders erg goed voorspelt hoe groot de kans op een hartaanval is. Het lijkt dus mogelijk er vroegtijdig achter te komen wie een verhoogde kans op een hartaanval heeft. Die kan extra zijn best doen om gezond te leven en wellicht preventief medicijnen slikken.
Frouke Pieters
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |