Grahamstown (SA) – Door het gedrag van bijen na te apen, overleeft de bijenkorfkever gevangenschap in de korf.
Het is misschien moeilijk om een cipier voor de gek te houden, maar het lukt de bijenkorfkever. Nieuw onderzoek laat zien dat een gevangen kever zijn 'honingbijwacht' fopt, zodat de bij zijn gevangene eten geeft.
De kleine kevers bestormen bijenkorven op zoek naar voedzame pollen en honing of om larven te leggen. De bijen kunnen de kever niet doden, omdat zijn pantser te hard is. In plaats daarvan sluiten ze de lastpost op en stonden op wacht om te voorkomen dat de gevangenen ontsnappen. De opgesloten kevers kunnen niet op zoek naar voedsel, maar blijven desondanks maanden in leven. Om hun overlevingsstrategie te bestuderen, hield een onderzoeksteam van de Rhodes University in Grahamstown (Zuid-Afrika) de cipier en zijn gevangene met een camera in de gaten.
Tv-bewaking onthulde het kevergeheim. Met zijn antennes kietelt hij de bij. Die reageert daarop en geeft de kever een druppel honing uit zijn mond. Om deze waarneming te bevestigen, gaven de onderzoekers de bijen honing met een kleurstof. De volgende dag vonden de entomologen die kleurstof in het darmstelsel van de kever. Dat laat zien dat de cipier paradoxaal genoeg zijn gevangene voedt. “De parasiterende kever gebruikt dezelfde antennetaal als bijen onder elkaar gebruiken. Hij aapt hun gedrag na en dat levert hem een zoete maaltijd op”, legt de Zuid-Afrikaanse entomoloog Randall Hepburn uit. Wellicht laten de kevers zich expres gevangen nemen. Als de bijenkolonie dan verhuist en de korf onbewoond laat, zijn zij de eerste die de pollen- en honingschat aanboren.
Een werkster voedt een bijenkorfbij.
Frédérique Melman
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |