De sterrenstelsels op deze nieuwe foto van de Hubble-ruimtetelescoop lachen wel heel vriendelijk naar de camera. Het grappige gezicht is het resultaat van zwaartekrachtlenzen.

Een ko(s)misch lachebekje. Bron: ESA/NASA
Een ko(s)misch lachebekje.
Bron: ESA/NASA

NASA en ESA delen regelmatig prachtige plaatjes van de Hubble-ruimtetelescoop met het publiek. Maar het personeel van de ruimtevaartorganisaties kan niet alle duizenden beelden van de telescoop uitgebreid bekijken. Daarom nodigen ze Hubble-fans uit om mee te zoeken naar mooie, iconische of aparte beelden in hun Hubble-collectie. Het project, Hubble’s Hidden Treasures genaamd, heeft deze week een heel vrolijk beeld opgeleverd. Deelnemer Judy Schmidt herkende een vrolijk lachend gezicht in de sterrenstelsels.

Op de foto staat het sterrenstelselcluster SDSS J1038+4849. De twee ogen van het gezicht zijn erg heldere sterrenstelsels. De gebogen lijnen, die de omtrek van het gezicht en de mond vormen, zijn het resultaat van zwaartekrachtlenzen.

Zwaartekrachtlens

Licht dat voorbij een erg massief voorwerp reist, buigt af. Dat ontdekte Einstein in het begin van de 20e eeuw. Hij besefte dat zwaartekracht eigenlijk niets anders is dan een kromming van de ruimtetijd. Voorwerpen (massa’s) moeten deze kromming volgen, maar ook licht moet zich aan deze eigenschap van de ruimte conformeren. Dat betekent dat zelfs licht kan afbuigen door de zwaartekracht. Het licht kan daardoor vervormen en verbogen raken, zoals op de Hubble-foto te zien is. De opvallende ringstructuur ontstaat dankzij een perfecte uitlijning van de lichtbron, de zwaartekrachtlens en de waarnemer.

Lees ook: