Wetenschappers hebben een veelbelovend eiwit ontdekt dat mogelijk leidt tot effectievere medicijnen tegen diabetes type 2. Niet alleen houdt het eiwit de bloedsuikerspiegel onder controle, ook lijkt het de oorzaak van diabetes type 2 aan te pakken. Het middel maakt muizen gevoeliger voor insuline.

Wetenschappers ontdekten een eiwit dat een onverwachts effect heeft in het lichaam. Niet alleen herstelt het de bloedsuikerspiegel voor langere tijd tot normale waarden, het lijkt ook de oorzaak van diabetes type 2 aan te pakken.

De vetcellen in de lever van muizen met diabetes type 2 zijn volledig verdwenen na een aantal injecties met FGF1. De lever lijkt weer op een normale lever doordat die weer glucose uit het bloed kan opnemen. Bron:Salk Institute
De vetcellen in de lever van muizen met diabetes type 2 zijn volledig verdwenen na een aantal injecties met FGF1. De lever lijkt weer op een normale lever doordat die weer glucose uit het bloed kan opnemen. Bron:Salk Institute

Diabetes type 2 komt voor bij 90 procent van de mensen waarbij diabetes is vastgesteld. Hoewel mensen met diabetes type 1 minder of geen insuline aanmaken, zijn mensen met diabetes type 2 minder gevoelig voor insuline. Daardoor kunnen de eilandjes van Langerhans, in de alvleesklier, niet de hoeveelheid insuline produceren die nodig is om aan de insulinebehoefte te voldoen. Het gevolg is dat glucose niet wordt opgenomen door spier –en vetcellen waardoor het lichaam de glucose niet kan gebruiken als ‘brandstof’. Daar lijkt verandering in te komen.

Een internationaal team van biomedische wetenschappers ontdekte dat een een eiwit genaamd FGF1 een onverwachtse functie bezit. Muizen die een vetrijk-dieet volgden en het eiwit misten, doordat ze genetisch gemanipuleerd waren, bleken veel sneller diabetes te ontwikkelen dan normale muizen die het eiwit wel bezaten. Wanneer niet-gemanipuleerde muizen met diabetes type-2 een enkele injectie met FGF1 toegediend kregen, daalde hun glucosespiegel voor lange tijd tot normale waarden. Dat komt volgens de onderzoekers doordat de muizen dankzij de injectie glucose weer kunnen gebruiken als brandstof. Dit was niet het enige opmerkelijke aan de ontdekking. Na injectie met het eiwit bleken de muizen, geheel tegen de verwachting van de onderzoekers in, ook hun ongevoeligheid voor insuline te verliezen.

Wellicht hoeven patiënten in de toekomst niet meer zo vaak insuline te spuiten. Bron: Pixabay
Wellicht hoeven mensen met diabetes type 2 in de toekomst niet meer zo vaak insuline te spuiten. Bron: Pixabay

In tegenstelling tot huidige diabetesmedicijnen kent de werking van het FGF1-eiwit tot nu toe geen bijwerkingen. De medicijnen die diabetes type 2 patiënten gebruiken, kunnen leiden tot bijvoorbeeld een zeer lage bloedsuikerspiegel of hartproblemen.

Omdat het werkingsmechanisme van FGF1 nog vrijwel onbekend is, willen de onderzoekers het eiwit zo manipuleren dat het alleen een effect kan hebben op de glucosespiegel. Ronald Evans, een van de onderzoekers: ‘Als we zoiets kunnen produceren, denk ik dat we een heel effectief middel in handen hebben om de glucosespiegel beter te reguleren.’

Lees verder: