Uit onderzoek bij jagers-verzamelaars in Congo en de Filipijnen, blijkt dat zowel mannen als vrouwen de beslissingen maken in deze samenlevingen. Dat rapporteren wetenschappers van de University College London in het vakblad Science.

Een man en vrouw van het Aeta-volk in de Filipijnen. Bron: Sylvain Viguier
Een man en vrouw van het Aeta-volk in de Filipijnen.
Bron: Sylvain Viguier

De Engelse onderzoekers woonden twee jaar lang bij jagers-verzamelaars in Congo en de Filipijnen. Zij deden interviews en voerden stamboomonderzoek uit om te bepalen welke familieleden bij elkaar wonen. Ook brachten zij in kaart welke bewoners verhuisden tussen de verschillende kampen. Elk kamp bestond uit ongeveer twintig mensen. Opvallend was dat de jagers-verzamelaars veelal samenwonen met mensen waarmee ze geen familiebanden delen.

Gelijkwaardig

Uit computersimulaties blijkt dat dit een teken aan de wand is dat zowel mannen als vrouwen beslissingen maken over de woonsituaties. In een samenleving waarin alleen mannen het voor het zeggen hebben, bestaan dorpen uit heel veel familieleden. Als zowel mannen als vrouwen de keuzes maken, zijn er minder familiebanden te vinden in een en hetzelfde dorp. Dit komt doordat nieuwe gezinnen in dit geval soms verhuizen naar dorpen waar de familie van de man  woont, en soms naar de plek waar de familie van de vrouw woont.

Onderzoeksleider Mark Dyble: “Eerder onderzoek liet al zien dat jagers-verzamelaars weinig familieleden in hun directe omgeving hebben. Ons werk legt nu uit waarom dat zo is. Het is niet zo dat deze mensen niet bij hun familie willen wonen. Het is juist zo  dat wanneer elk mens bij zijn of haar familie wil wonen, je nooit een situatie krijgt waarin iedereen bij heel veel familieleden woont.”

Oermens

Een gelijke beslissingsverdeling is heel gewoon onder veel groepen van jagers-verzamelaars, zo benadrukken de onderzoekers. Omdat deze moderne groepen qua sociale structuur het meest lijken op de jagers-verzamelaars van vroeger, leert dit ons ook wat over de mens in de oertijd. Waarschijnlijk ontstond ongelijkheid tussen de seksen pas toen de landbouw in opkomst kwam en mensen hun rijkdom konden doorgeven aan de volgende generatie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: