Waarschijnlijk zal de ernst van het hooikoortsseizoen in het noordwesten van Europa toenemen. Door klimaatverandering groeit de hevigheid van het pollenseizoen met meer dan de helft.

Het hooikoortsseizoen begint steeds vroeger en duurt steeds langer. Dat komt doordat de temperatuurstijging en groeiende koolstofdioxideconcentraties beïnvloeden wanneer bomen en grassen hun stuifmeel loslaten.

Toename van 60 procent

Om meer te weten te komen over de gevolgen van klimaatverandering op plaatselijk niveau, verzamelde een Europees team 22 jaar lang pollengegevens op 34 meetlocaties in Nederland, België, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ze combineerden hun data met lokale weergegevens.

De onderzoekers haalden de resultaten door twee statistische modellen en kwamen tot de conclusie dat de hoeveelheid stuifmeel die in een seizoen vrijkomt tot 60 procent kan toenemen als gevolg van de klimaatverandering. Daarbij gaan ze uit van een verdubbeling van het CO2-gehalte in de atmosfeer, tot ongeveer 800 deeltjes per miljoen.

Als we erin slagen om de koolstofuitstoot wat te beteugelen, zal dit niet snel gebeuren. Maar atmosfeerwetenschapper Carsten Skjøth van de Engelse Universiteit van Worcester, die aan het onderzoek meewerkte, zegt dat het werk wel een duidelijke richting aangeeft.

Andere planten en bomen

Wat kunnen we doen, behalve de CO2-uitstoot verminderen? Skjøth zegt dat we ons beter kunnen voorbereiden op het pollenseizoen, bijvoorbeeld door meer mensen medicijnen te laten nemen tegen hooikoorts. Ook kunnen er waarschuwingen worden gedeeld om blootstelling aan pollen waar mogelijk te vermijden.

Er zit één belangrijk voorbehoud aan het onderzoek, zegt Skjøth. In de studie werd geen rekening gehouden met de verschillende soorten stuifmeel van gras- en bomensoorten, en de verschillende effecten die de stijgende temperaturen op deze soorten hebben. Dat is van belang omdat de klimaatverandering waarschijnlijk zal leiden tot de opkomst en ondergang van soorten in gebieden. Ook zullen mensen andere soorten gaan planten, bijvoorbeeld meer droogtetolerante planten en bomen.

Veranderende aarde
LEESTIP: Lees meer over de veranderende aarde in deze special! Bestel in onze webshop.