Geleedpotigen waren waarschijnlijk een van de eerste dieren met een geavanceerd hart-en vaatstelsel. De ontdekking van een 520 miljoen jaar oud fossiel wijst uit dat zulke complexe lichaamsstructuren al vroeg zijn geëvolueerd.

Een schematische reconstructie van het dier. In rood het hart-en vaatstelsel. Credit: Nicholas Strausfeld
Een schematische reconstructie van het dier. In rood het hart-en vaatstelsel. Credit: Nicholas Strausfeld

Een internationaal team van wetenschappers hebben het eerste fossiel ontdekt dat een geavanceerd hart-en vaatstelsel bevat. Het cardiovasculaire systeem van de, inmiddels uitgestorven, geleedpotige Fuxianhuia protensa lijkt de basis te zijn waaruit ‘moderne’ hart-en vaatstelsels zijn voortgekomen. De wetenschappers publiceerden hun onderzoek vandaag in Nature Communications.

Het fossiel, afkomstig uit het Cambrium, werd gevonden in de Yunnan provincie in China. Het fossiel is opmerkelijk goed geconserveerd. Waarschijnlijk is het dier na overlijden snel begraven onder een laag fijn sediment. Chemicaliën in het water zorgden ervoor dat het lichaam doordringbaar werd voor het sediment. Doordat het sediment fijn genoeg was kon het zich overal in het lichaam verspreiden. Het sediment versteende vervolgens waardoor zelfs celstructuren zichtbaar zijn in het fossiel. Zo zijn naast de ogen en antennes, ook het hart en bloedvaten zichtbaar in het fossiel.

Het dier bevatte een relatief groot hart met lang vertakte bloedvaten die het bloed transporteerden naar verschillende ledematen en organen. Het vaatstelsel is zelfs beter ontwikkeld dan in de meeste ‘moderne’ kreeftachtigen. Na verloop van tijd zijn bepaalde delen van het lichaam, zoals het vaatstelsel, zich voor specifieke doelen gaan specialiseren. Een aantal doelen waren belangrijker dan andere. Sommige huidige soorten geleedpotigen bevatten daarom een minder verfijnd vaatstelsel dan hun voorloper.

Lees verder: