Rotterdam (NL) – Met vier nieuwe typen transgene muizen willen Rotterdamse onderzoekers meer inzicht in het geheugen krijgen.
Medisch-biologen aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit gaan muizen uitgebreid testen op hun geheugenfuncties. Zo bekijken de onderzoekers hoe de muizen hun oogbewegingen aanpassen aan stimulatie van het netvlies en het evenwichtsapparaat. Ook onderzoeken ze hoe geluiden het geheugen van de oogknipperreflex kunnen beïnvloeden. De stichting NWO financiert het project met een Pionier-subsidie van 1,6 miljoen gulden.
De Rotterdamse onderzoekers, onder leiding van prof dr Chris de Zeeuw, willen de werking van het geheugen begrijpen en weten wat er misgaat in het geheugen bij patiënten met geheugenstoornissen. Een groot deel van het project bestaat uit onderzoek aan de zogenaamde Purkinje-cellen in de kleine hersenen van muizen. De onderzoekers vermoeden dat deze cellen cruciaal zijn voor de opslag van de geheugenreflexen betrokken bij bewegingen van de ogen en de oogleden. Deze Purkinje-cellen lenen zich goed voor geheugenonderzoek: ze zijn groot, gemakkelijk door de onderzoekers elektrofysiologisch goed bestuderen en bovendien relatief eenvoudig genetisch te manipuleren.
Bij vier typen transgene muizen willen de onderzoekers vier verschillende eiwitten volgen. Die vier eiwitten, kinasen, vervullen waarschijnlijk een sleutelrol bij de geheugenvorming in de kleine hersenen. Ze helpen bij aanpassen van de zenuwcontacten van de Purkinje-cellen met andere cellen. Het is nu de vraag of tijdens geheugenvorming de contactpunten tussen de Purkinje-cellen en de diverse aanvoerende zenuwvezels meer of minder effectief worden. Ook bestuderen de onderzoekers of de dendrieten, de uitlopers van zenuwcellen, van vorm veranderen tijdens geheugenvorming.
Bericht: NWO
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |