Van vrijdag 28 oktober tot en met zondag 30 oktober vertoont het Leids filmfestival in samenwerking met NWT Magazine 6 steengoede sciencefictionfilms in het Leidse wetenschapsmuseum Boerhaave. De films worden vertoond als onderdeel van het nieuwe Science&Cinema-programma van het festival. Elke film wordt ingeleid door een onderzoeker of wetenschapsjournalist die met een verfrissende of interessante invalshoek de betreffende rolprent in nieuwe context zal plaatsen. Om alvast in de stemming te komen, kunt u zich hieronder alvast inlezen én van elke film de trailer bekijken.

Vrijdag 28 oktober 18:00
Gattaca
Regie: Andrew Niccol
Met: Ethan Hawke, Uma Thurman en Jude Law
Inleiding door: Gert-Jan van Ommen (geneticus Leids Universitair Medisch Centrum)

In de wereld van Gattaca is DNA heer en meester. Genetische voorsortering bepaalt iemands baan, status en sociale leven. Tegen dieachtergrond vertelt de film het verrassend menselijke verhaal van Vincent Freeman (Ethan Hawke), die door het opgelegde genetische keurslijf zijn dromen ziet stranden.

Ondanks dat deze film uit 1997 op alle niveaus een succes is, liet het grote publiek Gattaca links liggen, met als gevolg dat deze sciencefictionthriller de Nederlandse bioscopen destijds niet haalde. Voorafgaand aan de film, vertelt geneticus Gert-Jan van Ommen van het Leids Universitair Medisch Centrum of we Gattaca’s steriele wereld nog kunnen voorkomen.

Vrijdag 28 oktober 20:45
Twelve Monkeys
Regie: Terry Gilliam
Met: Bruce Willis, Brad Pitt en Madeleine Stowe
Inleiding door: George van Hal (wetenschapsjournalist NWT Magazine)

Volgens ons huidige begrip van de fysica is tijdreizen onmogelijk. Toch? Fout. Reizen door de tijd is niet alleen mogelijk, maar zelfs doodeenvoudig. Toch hebben filmmakers en -kijkers altijd een flinke kluif aan deze tochtjes door de vierde dimensie. Kennen tijdreisfilms een gedeelde interne logica, of zijn de paradoxen niet van de lucht? Wetenschapsjournalist George van Hal (NWT Magazine) legt voorafgaand aan de film uit hoe wij door de tijd kunnen reizen, wat de beren op de weg zijn en welke paradoxen wij moeten overwinnen – en, natuurlijk, hoe dat alles voor de oplettende kijker terug te vinden is in het plot van de sfeervolle, dystopische tijdreisfilm Twelve Monkeys.

Zaterdag 29 oktober 18:00
La Habitacion de Fermat
Regie: Luis Piedrahita en Rodrigo Sopeña
Met: Alejo Sauras, Ariadna Cabrol en San Yélamos
Inleiding door: Ionica Smeets (wiskundemeisje, wetenschapsjournalist)

Wie denkt dat wiskundigen alleen functioneren in hun labs, achter hun schoolborden of gekluisterd aan hun pc’s, doet er goed aan de Spaanse thriller La Habitacion de Fermat te kijken. Daarin betekent het juiste antwoord op wiskundige raadsels het verschil tussen leven en dood.

In de film hebben de personages de codenamen Galois, Fermat, Hilbert en Pascal – vier beroemde historische wiskundigen. Wie waren die mannen, en waarom kozen de filmmakers juist voor hen? ‘Wiskundemeisje’ Ionica Smeets vertelt over de opvliegende revolutionair Galois, plaaggeest Fermat, probleemoplosser Hilbert en de veelzijdige Pascal.

Zaterdag 29 oktober 20:30
Mr. Nobody
Regie: Jaco van Dormael
Met: Jared Leto, Sarah Polley en Diane Kruger

Volgens sommige natuurkundigen bestaan alternatieve realiteiten en universa. Wie zich daarvan een voorstelling probeert te maken, verzint wellicht iets dat lijkt op de wereld uit de sciencefictionfilm Mr. Nobody. Want gaat deze film nu over een warrige oude man die zijn verleden niet meer op een rijtje heeft of over een jongetje dat op het moment van een grote beslissing al zijn mogelijke levenspaden voor zich uitgestippeld ziet? Of kijken we toch naar hoe verschillende dimensies onder invloed van een grote, apocalyptische gebeurtenis op het punt staan voorgoed te verdwijnen? Wie het zeker weet, mag het zeggen.

De film gebruikt een complexe, maar elegante verhaalstructuur om een ijzersterk en ontroerend verhaal te vertellen over mensen, relaties, gevoelens en de keuzen die ons leven vormgeven. Een van de mooiste films van vorig jaar.

Zondag 30 oktober 18:00
28 Days Later
Regie: Danny Boyle
Met: Cillian Murphy, Naomie Harris and Christopher Eccleston
Inleiding door: Maarten Keulemans (wetenschapsjournalist, de Volkskrant)

Wetenschap en zombies zijn op het eerste gezicht geen ideale bedpartners. Toch zit er een wetenschappelijk verantwoord vernislaagje op de verder schaamteloze horrorfilm 28 Days Later. In de fantasiewereld van succesregisseur Danny Boyle zijn zombies niet langer trage, hersenkauwende lijken, maar met een virus geïnfecteerde mensen die compleet doorslaan.

Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans studeerde cum laude af op een onderzoek naar de culturele achtergrond van voodoo en zombies en schreef een boek over het einde der tijden. Voorafgaand aan de film zal hij uitleggen waarom we zombies nu eigenlijk zo eng vinden, en waarom er in de biologie momenteel veel te doen is over zombies. Want wat niet iedereen weet, is dat er ook vanavond in het publiek mensen aanwezig zijn die de term 'zombie' verdienen. Keulemans zal ze voor u aanwijzen, dus zorg dat u erbij bent!

Zondag 30 oktober 21:00
Artificial Intelligence
Regie: Steven Spielberg
Met: Haley Joel Osmond, Jude Law en Frances O'Connor
Inleiding door: Bas Haring (filosoof en kunstmatige-intelligentie-expert, Universiteit Leiden)

Met A.I. maakte Steven Spielberg een hybride van de filmstijlen van hem en Stanley Kubrik, wiens aantekeningen hij bij het filmen gebruikte. Hoewel de film soms veroordeeld wordt voor zijn spielburgesque einde, is wat voorafgaat een meesterwerkje. A.I. is de beste en meest ontroerende film over nepleven van de laatste 25 jaar. Vooraf legt kunstmatige-intelligentieexpert Bas Haring uit hoe ver we nog van de in A.I. geschetste wereld zijn verwijderd.

Begin oktober staat dit programma – en alle andere films die te zien zijn op het komende Leids Filmfestival – online op http://leidsfilmfestival.nl/. Vanaf dan kunt u daar ook kaarten reserveren. Kaarten zullen op de dagen zelf ook te koop zijn aan de kassa van museum Boerhaave.