De landing was moeizaam, maar Philae staat op de komeet. Nauwelijks bijgekomen van de historische prestatie, hebben de wetenschappers achter de Rosetta-missie de eerste gegevens al geanalyseerd.

Het was een zware bevalling en er traden nog wat complicaties op, maar Rosetta heeft haar lander Philae gisteren gezond en wel op de komeet gezet. Uit analyse van de gegevens die Philae heeft verstuurd, blijkt dat de lander twee keer is opgestuiterd van het komeetoppervlak. Uiteindelijk is ze tot stilstand gekomen onder een rots.

De vreugde in de controlekamer van ESA was groot gisteren, toen net na vijven het signaal doorkwam dat Philae daadwerkelijk was geland op 67P. Later bleek dat de wetenschappers iets te vroeg hadden gejuicht. De lander had haar harpoenen niet automatisch afgevuurd, mogelijk doordat de ondergrond poreuzer was dan verwacht. Door de geringe zwaartekracht van de komeet, stuiterde Philae twee keer ongeveer een kilometer omhoog. Pas twee uur na de eerste landing kwam ze tot stilstand.

Schaduw

rosetta philae landing
Gecombineerde afbeelding van twee foto’s die Rosetta-lander Philae maakte onder haar rots. Afbeelding: ESA

Philae staat daarom nu niet op de beoogde open landingsplek Agilkia, maar een kilometer verderop onder een vijf meter hoge rots. Een probleem daarbij is dat ze bijna voortdurend in de schaduw staat. Daardoor wordt haar batterij slechts 1,5 uur per dag met zonne-energie opgeladen, waar op minstens zes uur was gerekend.

Verder staat Philae met slechts twee van drie de poten op de grond. Vanwege die instabiele positie hebben de wetenschappers besloten om haar vandaag niet de geplande boringen te laten uitvoeren. Ze overwegen nu om Philae het signaal te geven te draaien, of misschien zelfs een nieuwe sprong te laten uitvoeren om op een betere plek terecht te komen.

Voordelen

De onverwachte capriolen van Philae bieden ook voordelen. De lander heeft tijdens alle drie de landingen signalen naar de aarde gestuurd, zodat de wetenschappers gegevens hebben van verschillende plaatsen op de komeet.

Verder werken de batterij en de communicatie met Rosetta prima, zodat alle vanmorgen geplande metingen succesvol zijn verricht. De ESA-wetenschappers meldden vanmiddag op een persconferentie dat ze onder de indruk zijn van de kwaliteit van de foto’s. Missieleider Fred Jansen dankte in een emotionele speech alle medewerkers voor een ‘fantastische missie’.

Lees ook: