Cygnus, het nieuwe ruimtevrachtschip van de commerciële ruimtevaartmaatschappij Orbital Sciences, heeft een gênante kosmische flater geslagen. Door een softwarefout kan het voertuig niet aan het internationale ruimtestation ISS koppelen.

Bron: Orbital Sciences
Bron: Orbital Sciences

Orbital Sciences, de firma die zich als concurrent heeft opgeworpen van de commerciële ruimtevaartorganisatie SpaceX, heeft een valse start gemaakt in de ruimte. Cygnus, het eerste vrachtvoertuig van de maatschappij, zou zich zondag aan het internationale ruimtestation ISS koppelen om 560 kilo aan voorraden af te leveren. Een ict-fout gooit echter roet in het eten.

Naar verluidt is de GPS-tijd van Cygnus niet compatibel met die van het ISS. Deze tijd is van belang om de precieze positie van een object in de ruimte te bepalen. De makers van Cygnus gingen er van uit dat het ISS nog een systeem uit de jaren 80 gebruikt, waarin de ruimtetijd 1024 weken achterloopt op het moderne systeem uit 1999. Hierdoor kan Cygnus de GPS-informatie die door het ruimtestation werd verstuurd niet begrijpen en moet de missie voorlopig worden afgeblazen.

Het euvel is door Orbital Sciences al verholpen door de software in Cygnus te updaten en 1024 weken bij de GPS-tijd op te tellen. Een nieuwe poging om het vrachtschip te koppelen staat dan ook al gepland voor komende zaterdag. Het is te hopen voor zowel Orbital Sciences als Nasa dat de koppeling dan slaagt, zodat de flater zonder grote gevolgen blijft.

Vorige week berichtten we over de lancering van Cygnus. Dit bericht lees je hier.