De politieke spanningen met Rusland leiden ook tot problemen voor de wetenschap. Gisteren kondigde Rusland aan vanaf 2020 te stoppen met hun activiteiten in het internationale ruimtestation ISS. Omdat Rusland de enige ISS-partner is die astronauten naar het ruimtestation kan brengen, is dat een lastige dobber voor de andere deelnemende landen.
Europa en de Verenigde Staten hebben, naar aanleiding van de crisis in Oekraïne, Rusland enkele economische sancties opgelegd. Ook besloot de Amerikaanse overheid een groot deel van de samenwerking tussen Nasa en de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos te beëindigen. De samenwerking in het internationale ruimtestation ISS bleef vooralsnog echter overeind.
Gerommel in het ISS
Het ISS was wel onderwerp van discussie. Astronauten kunnen het ISS momenteel alleen bereiken dankzij Russische lanceringsraketten. Naar aanleiding van de Amerikaanse maatregelen waarschuwde de Russische vicepremier Dmitry Rogozin eerder dat de sancties tegen de Russische ruimte-industrie niet onbeantwoord bleven. ‘Ik stel voor dat de Verenigde Staten hun astronauten voortaan met een trampoline naar het ISS helpen’, schreef Rogozin eind april op Twitter.
Het lijkt niet bij grappen te blijven. Rogozin kondigde gisteren aan dat Rusland geen rakettenmotoren meer aan Amerika zal leveren die nodig zijn om militaire satellieten te lanceren. Daarnaast stopt Rusland vanaf 2020 met alle ISS-activiteiten, wat de toegankelijkheid van het ruimtestation voor alle deelnemende landen in het geding brengt.
Alternatief plan
De Amerikaanse United Launch Alliance, die de Russische raketten gebruikt, heeft verklaard dat zij zelf de middelen in huis hebben om de komende twee jaar militaire satellieten te lanceren . Ook zou het commerciële SpaceX het gat kunnen dichten door raketten te leveren.
Het ISS is een samenwerking tussen Rusland, Europa, de Verenigde Staten, Japan en Canada. De partners hebben hun samenwerking tot 2020 vastgelegd. Wat daarna gebeurt is dus sterk afhankelijk van de dreigementen van Rusland. De Amerikanen willen het ISS in ieder geval tot 2024 gebruiken. Ook hier zou SpaceX eventueel te hulp kunnen schieten. Het commerciële ruimtevaartuig Dragon zou vanaf 2017 alle internationale astronauten naar het ISS kunnen brengen. Of de ISS-partners dit plan B in werking (moeten) zetten, zal nog blijken.
Lees ook: