Een tafelkleed dat je laat weten dat je plant water nodig heeft. Of een fruitschaal die suggesties doet voor smoothies met de ingrediënten die je in huis hebt. Het zijn toepassingen van Capacitivo, een stof die objecten herkent. Dit bizarre (tafel)kleed is ontwikkeld door Microsoft en het Amerikaanse Dartmouth College.
De stof bevat elektrodes waarvan de elektrische ladingen veranderen als er een object op ligt. Een kunstmatig intelligent computersysteem leert welk elektrisch signaal bij welk object hoort. De stof kan bijvoorbeeld verwerkt worden in een tafelkleed, dat je vervolgens kan helpen herinneren om je portemonnee mee te nemen bij het weggaan.
Tafelkleed met elektroden
Objecten met verschillende vormen, groottes en van verschillende materialen zorgen elk voor een andere verandering van het elektrisch veld van de elektrodes. Zo kan het slimme tafelkleed een kiwi van een avocado onderscheiden en aangeven of je pannenkoekenplant water nodig heeft. Droge aarde geleidt elektriciteit namelijk anders dan vochtige aarde.
Om de stof te demonstreren, maakten de onderzoekers een testlapje met 144 diamantvormige elektroden, gerangschikt in een vierkant. Om de stof zo gevoelig mogelijk te maken, zochten ze naar de optimale grootte en onderlinge afstand voor de elektroden. Ze kwamen uit bij elektroden van zeven millimeter groot, op twee millimeter van elkaar.
De elektroden zijn gemaakt van een elektrisch geleidende stof die eenvoudig op een lap katoen gestreken kan worden. Aan de lap hangt een printplaatje met de elektronica die de signalen van de elektroden meet. Er is een stekker of een batterij nodig om het geheel van stroom te voorzien.
Is het een creditcard of een plakje kaas?
Op deze stof legden de onderzoekers twintig verschillende alledaagse voorwerpen, variërend van een creditcard en een lipstick tot een grapefruit en een soepkom. Het kleed mat hoe de lading van de elektroden verandert zodra er een object op ligt. Een kunstmatig intelligent computersysteem leerde die veranderingen te herkennen en in verband te brengen met de verschillende objecten.
Vervolgens lieten de onderzoekers tien vrijwilligers de twintig bekende objecten op het kleed leggen om te kijken of het systeem ze herkende. Hiervoor werden vrijwilligers ingeschakeld zodat de objecten niet steeds door dezelfde persoon op dezelfde manier werden neergelegd.
In 94,5 procent van de gevallen wist het kleed het object correct te herkennen. Het meest moeite had het met het herkennen van een plastic lidmaatschapskaart. Een in plastic verpakt plakje kaas en een boek waren het gemakkelijkst te herkennen. Ook kon het kleed het verschil detecteren tussen volle en lege glazen of soepkommen.
Slimme onderzetter herkent je drankje
Als extraatje keken de onderzoekers of het mogelijk is de dranksoort in een glas te herkennen. Ze vergeleken water, heet water, cola, cider, melk en bier. Als het glas telkens op precies dezelfde plek neergezet werd, dan kon het kleed met 91,4 procent zekerheid de drank herkennen. Je zou zo een slimme onderzetter kunnen ontwikkelen die meet hoeveel je van welke drank drinkt. Handig als je je calorie-inname wilt bijhouden.
De onderzoekers stellen ook voor om de slimme stof te koppelen aan een speaker die je een op een vriendelijke manier eraan kan helpen herinneren om de afwas te doen, als er lege kommen, glazen of borden op het aanrecht staan.
Op zulk betweterig gedrag van een kleedje zitten wellicht niet veel mensen te wachten. Maar een herinnering als je weer eens vergeet een mondkapje mee te nemen, kan misschien geen kwaad.