Hilversum / Dwingeloo (NL) – Een supersnel, multiterabit glasvezelnetwerk neemt de dataverwerking van de toekomstige LOFAR-radiotelescoop voor zijn rekening.
De eerste demonstratie van het nieuwe glasvezelnetwerk is succesvol verlopen. Werknemers van Lucent Technologies toonden het supersnelle netwerk in het laboratorium in Hilversum. Samen met KPN Research, ASTRON en de Technische Universiteit Eindhoven werkte het bedrijf mee aan het RETINA-project, een onderzoek naar geavanceerde netwerktechnologie om de datastroom van maar liefst 26 terabit per seconde van de toekomstige LOFAR-telescoop te kunnen verwerken.
Zo'n dertienduizend antennes in een gebied met een straal van vierhonderd kilometer moeten de LOFAR-telescoop gaan vormen. De antennes komen, verdeeld over stations met honderd stuks, in een groot deel van Nederland en Duitsland te staan. Een nieuwe netwerktechnologie is onmisbaar om de door de antennes verzamelde data centraal te verwerken.
De LOFAR-telescoop is de eerste softwaretelescoop die laagfrequente signalen, tussen de 10 en de 250 Mhz, meet. Andere telescopen meten veelal bij hogere frequenties, omdat ze dan minder verstoring hebben van radio- en tv-signalen en ionosferische straling. In het laagfrequente gebied hopen de onderzoekers de zwakke signalen op te vangen van de eerste generatie sterren en melkwegstelsels die vlak na de Oerknal zijn ontstaan.
Sabrine Caspers
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | €0,00 |
Totaal | €0,00 |