Een groeiend aantal uitheemse vissoorten bedreigt de oorspronkelijke bewoners van de wateren bij Californië. De exotische dieren woonden waarschijnlijk in aquaria, totdat hun eigenaren ze door het toilet spoelden.
Dertien exotische vissoorten zijn de afgelopen anderhalve eeuw in de zee voor de kust van Californië beland. Maar liefst negen daarvan vestigden zich succesvol op de nieuwe stek. Dat rapporteren Amerikaanse ecologen aan de Californische oceaanbeschermingsraad.
Handelaren schepen jaarlijks meer dan elf miljoen exotische vissen, zeewieren en slakken Californië binnen, zo becijferden de onderzoekers. De in totaal 102 soorten komen voornamelijk uit Indonesië en de Filippijnen. Ze zijn bestemd voor tropische aquaria. Wanneer mensen eenmaal op hun aquarium zijn uitgekeken, spoelen ze de dieren vaak door het toilet of dumpen ze de aquariuminhoud in het oppervlaktewater.
Sommige vrijgelaten aquariumvissen overleven deze brute verhuizing. Volgens de onderzoekers zijn dit er genoeg om lokale ecosystemen onder druk te zetten. Sommige soorten planten zich snel voort, en concurreren met de lokale visbevolking om woonruimte of voedsel.
Taaie soorten
De onderzoekers noemen bijvoorbeeld de koraalduivel een bedreiging. Deze roofvis gedijt prima in koud water. Ook de zeewiersoort Caulerpa taxifolia baart de ecologen zorgen. Als deze zich eenmaal ergens heeft gevestigd, kan het wier de zeebodem volledig overwoekeren. Beide soorten zijn gemakkelijk via internet te kopen, waardoor de onderzoekers weinig zicht hebben op de omvang van hun import.
De route door het toilet is niet de enige manier waarop exotische vissen de nieuwe gebieden bereiken. Zo worden jaarlijks ook talloze vissen meegenomen in ballastwater dat schepen tijdens de vaart meedragen om hun diepgang onder controle te houden. Toch vormen de aquariumvissen een aparte probleemgroep. ‘De aquariumvissen zijn erg succesvol in een nieuwe omgeving omdat ze gekweekt zijn om sterk en robuust te zijn, verklaart onderzoeksleider Susan Williams in een persverklaring. Williams hoopt het aantal exotische indringers terug te dringen door mensen te informeren waar ze hun afgedankte vissen veilig kunnen afleveren.