Heb je genoeg van de wallen onder je ogen? Een nieuw polymeermiddel, Second Skin, is een laag op de huid waardoor je er jonger uitziet. Het blijft dagen zitten en kan na een langere periode zelfs het gezicht hervormen, zegt het team dat het materiaal ontwikkelde.

Het middel vormt een elastische laag op de huid. Foto: Melanie Gonick/MIT
Het middel vormt een elastische laag op de huid.
Foto: Melanie Gonick/MIT

‘Als dit klopt zou het middel werken als corrigerend ondergoed voor je gezicht’, zegt Anne Lynn Chang, dermatoloog aan Stanford University in California, die niet betrokken was bij het onderzoek. Anderen zijn sceptischer en kunnen zonder meer bewijs niet zeggen of het materiaal werkelijk een hangende en gezwollen huid kan verhelpen.

Jonge en oude huid

Jonge en oude huid zijn fysiek verschillend. Jonge huid is dikker dan oudere huid en verstrooit licht onder het oppervlak, waardoor de kenmerkende jeugdige gloed ontstaat. Sommige crèmes helpen oudere huid met nabootsen van dit effect doordat ze de buitenste laag dode huidcellen hydrateren.

Chemie van de liefde. De wetenschap achter liefde, seks en aantrekkingskracht
AANBIEDING Chemie van de liefde. De wetenschap achter liefde, seks en aantrekkingskracht Larry Young & Brian Alexander van € 29,95 voor € 10,- Bestel in onze webshop

Maar de verschillen tussen jonge en oudere huid zitten niet alleen in het oppervlak. Onder de bovenste laag van de huid, deepidermis, zit de dermis. Deze laag bevat de meeste collageen en elastinevezels die zorgen voor veerkracht en stevigheid van de huid. Na onze tienerjaren verliezen we collageen met 1,5 procent per jaar. Daar is dan nog niet eens het verlies bij opgeteld dat wordt veroorzaakt door schade van de zon en roken.

Crèmes en voedingssupplementen met collageen worden steeds populairder. Veel mensen hopen dat ze hiermee het verlies van collageen kunnen tegengaan. Maar er is nog steeds geen overtuigend bewijs dat deze middelen werken.

Onzichtbare huid

Nu hebben Robert Langer en zijn team van het Massachusetts Institute of Technology in samenwerking met het cosmetische bedrijf Olivo een polysiloxaan polymeer ontwikkeld dat de eigenschappen van natuurlijk jonge huid kan nabootsen, inclusief elasticiteit, en reflectie en verdeling van licht.

‘Je hebt niet door dat het op je huid zit’, zegt Langer. Eerst wordt een laag siliconen polymeercrème op het gezicht gebracht. Daarover gaat een platinakatalysator dat verbindingen maakt tussen de moleculen in de crème. Het resultaat is naar verluidt ademend, vocht vasthoudend en licht verspreidend. Uit een pilotstudie met 25 proefpersonen bleek dat de crème 24 uur gedragen kan worden zonder dat het een onaangenaam gevoel geeft.

‘Geen wonder dat dit onderzoek negen jaar duurde’, zegt Adam Perriman, die werkt aan biomaterialen voor regeneratieve medicijnen aan de universiteit van Bristol. ‘Ze hebben echt de tijd genomen om naar alle eigenschappen van huid te kijken.

Wallen en kalkoennekjes

Second Skin trekt iets sterker samen dan natuurlijke huid. Daardoor het trekt aan het gezicht. Als het wordt aangebracht op wallen onder de ogen, trekt het de huid hier strakker en blijken rimpels rondom te verdwijnen. Dat is te zien op de foto hieronder.

Onder het rechteroog van de vrouw is het nieuwe middel aangebracht, onder haar linkeroog niet. Foto: Olivo Labs, LLC
Onder het rechteroog van de vrouw is het nieuwe middel aangebracht, onder haar linkeroog niet.
Foto: Olivo Labs, LLC

Het team zegt dat het gebruik van het materiaal niet beperkt hoeft te blijven tot het gezicht. ‘Ik kan me voorstellen dat het gebruikt gaat worden tegen rimpelige ‘kalkoennekjes’, waar veel mensen last van krijgen als ze ouder worden’, zegt Chang.

De Britse New Scientist had een afspraak om het materiaal te bekijken, maar deze werd afgezegd omdat er een probleem was met het polymeer. Dit betekent dat het enige zichtbare bewijs van het materiaal de paar foto’s en de video zijn die het onderzoeksteam zelf maakte.

De onderzoekers lieten weten dat deze foto’s onderdeel zijn van hun studie en dat ze niet zijn bewerkt om het uiterlijk van de behandelde gebieden te veranderen. Maar andere onderzoekers vinden de resolutie van de foto’s te laag om een overtuigd oordeel te geven over het effect van Second Skin.

Het is moeilijk te zeggen wat het polymeer doet, zegt Christopher Griffiths die dermatoloog is aan de universiteit van Manchester. Het kan zijn dat het middel vet onder de ogen terug duwt, of dat het zwellingen met vocht onderdrukt. Bovendien denkt hij dat het lastig kan zijn om het middel zelf thuis te gebruiken.

Eczeem

Second Skin kan de structuur van de huid verbeteren als het vaak wordt gebruikt, zegt Langer, maar hij gaat niet verder in detail tot er meer studies zijn gedaan.

Het is niet ondenkbaar dat het werkt. ‘Sterk hydrateren zoals met dit middel kan over langere periode echt zorgen voor een betere huid’, zegt Perriman. De krachten die worden uitgeoefend  zullen collageenvezels herschikken en de elasticiteit versterken.

We weten nog niet of dit medisch of cosmetisch gebruikt gaat worden’, zegt Daniel Anderson van het Massachusetts Institute of Technology. Hij zegt dat het middel ook effectief kan zijn bij huidaandoeningen als psoriasis en eczeem.

Als Second Skin in de Verenigde Staten verkocht gaat worden als cosmetisch middel, moet de Food and Drug Administration eerst bewijs hebben dat het polymeer niet schadelijk is. Als het verkocht wordt als medisch product, zijn er studies nodig die bewijzen dat het werkt.

Maar mensen die hierop niet kunnen wachten, kunnen hun hoop vestigen op een ander middel. Er is bewijs dat retinoïdeverbindingen als Retin-A de netwerken van elastine en collageen in de huid kunnen repareren. Deze stoffen zitten nu al in gemakkelijk verkrijgbare crèmes. En daar is geen platina-behandelde polymeercoating voor nodig.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: