Een zus en broer uit Australië zijn de tweede semi-identieke tweeling ooit geïdentificeerd. Het paar deelt identiek DNA van hun moeder, maar kreeg geen identiek DNA van hun vader. 

Artsen in Brisbane deden hun ontdekking al in 2014, toen ze de moeder behandelden tijdens haar zwangerschap, maar de details zijn pas onlangs gepubliceerd.

Een tweeling is identiek, ook wel eeneiig, wanneer één bevruchte eicel zich in tweeën splitst waardoor beide helften precies hetzelfde DNA hebben. Twee-eiige tweelingen ontstaan wanneer twee verschillende eicellen bevrucht worden door twee verschillende zaadcellen. Omdat elke zaadcel en eicel een verschillende combinatie van ouderlijk DNA bevat, is gemiddeld slechts 50 procent van het DNA identiek – net zoals bij broers en zussen die geen tweeling zijn.

Een eicel, twee spermacellen

Zo nu en dan wordt een eicel bevrucht door twee spermacellen. Normaal gesproken sterft zo’n embryo dan, aangezien het dan drie in plaats van de gebruikelijke twee chromosoomparen heeft.

In zeer uitzonderlijke gevallen, zoals bij de tweeling uit Brisbane, deelt het embryo zich op zo’n manier in tweeën dat elke helft precies het juiste aantal chromosomen bezit. De tweeling kreeg exact hetzelfde paar chromosomen van hun moeder, maar de ene helft van de tweeling kreeg het tweede paar chromosomen van de ene zaadcel, en de andere helft van de tweeling van de andere.

Dit betekent dat gemiddeld 75 procent van het DNA van de semi-identieke tweeling identiek is. De medische vakterm voor semi-identieke tweelingen is sesquizygotisch.

Jongen en meisje

De artsen uit Brisbane deden hun ontdekking doordat op de zes-weken-echo een enkele placenta zichtbaar was, wat suggereerde dat de tweelingen identiek waren. Echter, de veertien-weken-echo liet een jongen en een meisje zien, waardoor de tweeling niet identiek kón zijn. Genetische testen bevestigden dat de tweeling semi-identiek was.

De enige andere bekende semi-identieke tweeling werden geboren in de Verenigde Staten in 2007.