Baby’s met borsten: dat zou komen door hormonen toegevoegd aan melkpoeder, werd veelvuldig gemeld in het nieuws afgelopen week. Experts twijfelen aan de herkomst van de hormonen.
Vorige week werden drie Chinese babymeisjes behandeld voor een teveel aan de vrouwelijke hormonen oestrogeen en prolactine. Door de grote hoeveelheid hormonen, meer nog dan in de gemiddelde volwassen vrouw, groeiden hun borsten. De baby’s kregen alle drie zuigelingenvoeding van het Chinese babyvoeding bedrijf Synutra en hun artsen vermoeden dat daar de hormonen vandaan komen.
Als er hormoon in het melkpoeder zit, dan moet het nog in de bloedbaan van de baby’s terecht komen. Prolactine wordt volgens de Deense endocrinologe Anna-Maria Andersson vrijwel volledig afgebroken in de maag.
Er zijn veel verschillende typen oestrogeen en naar gelang welke soort, wordt er meer of minder afgebroken voordat het in de bloedbaan terechtkomt, zegt Andersson. Maar hoeveel van het hormoon je ook inneemt, er komt maar een fractie van in het bloed. Andersson kan niet zeggen hoeveel oestrogeen in de babyvoeding er nodig is om de hoge waarden die de baby’s vertonen te veroorzaken. Het verschilt met welk voedingsmiddel het toegediend wordt en over oestrogeen in babyvoeding is niets bekend.
Verontreiniging
Dierenarts Ron Bergevoet twijfelt of de betreffende koeien hormooninjecties kregen. Oestrogeen zorgt ervoor dat koeien juist minder melk hebben, ” zegt Bergevoet. Hij ziet dus geen reden om dit aan de koeien te geven. Prolactine, zo zegt Bergevoet, zorgt wel voor extra melkproductie. Maar als dat toegevoegd wordt, moet het op zeer grote schaal gebeuren.
Meerdere melkveebedrijven leveren de melk aan de fabriek, die het samenvoegt en verwerkt tot melkpoeder. Hierdoor zou de hoeveelheid hormoon in de melk van een enkel bedrijf nauwelijks invloed hebben op het uiteindelijke product. Gebeurt het echter op grote schaal, dan verschijnt er wel veel hormoon in het melkpoeder. Bergevoet acht verontreiniging meer waarschijnlijk.
“Deze hormonen hebben geen toepassing in zuigelingenvoeding,” zegt Monique Mellema. Zij is secretaris van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen. Het lijkt haar stug dat er tijdens de verdere bewerking van melkpoeder tot zuigelingenvoeding expres prolactine en oestrogeen is toegevoegd.
Rob van Dongen, communicatiemedwerker van Friesland Campina, kan zich ook geen reden bedenken dat er met opzet of per ongeluk hormonen bij Synutra’s product worden toegevoegd. “Het kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met het water waarmee de voeding wordt aangelengd.”
Volgens Mellema wordt in Europa de productie van zuigelingenvoeding volledig gescheiden gehouden van welk product dan ook, dus hier zal de babyvoeding niet snel hormoon bevatten.
Liz Brower