CT-scans van mummies tonen aan dat atherosclerose al in de Egyptische Oudheid optrad.

Lag het aan een dieet van rundvlees, eend en ander gevogelte, of aan het hoge zoutgehalte dat bijdroeg aan de conservering van vlees? Feit is dat Amerikaanse cardiologen bij onderzoek aan mummies in slagaderen behoorlijk wat sporen van aderverkalking vonden.

Ruim twintig mummies uit het Museum van Egyptische Oudheden in Egypte scanden de artsen, uitgerust met een CT-scanner van sponsor Siemens, onder leiding van Michael Miyamoto van de universiteit van Californië in San Diego. Bij die mummies waar nog slagaders herkenbaar waren, was in de helft van de gevallen sprake van atherosclerose. Dat kwam het meeste voor bij mummies van mensen die ouder dan 45 jaar waren geworden. Ook de voedster van koningin Ahmosis Nefertari, Rai, die leefde rond 1530 v.Chr., had last van atheroscerose toen ze op een leeftijd van 30 á 40 jaar stierf, zo vermeldt het onderzoeksteam in Journal of the American Medical Association.

De aandoening kwam zowel bij mannen als vrouwen voor. Miyamoto denkt dat wellicht mensen een genetische aanleg voor aderverkalking hebben. Een risicofactor zoals roken speelde in het Oude Egypte geen rol, en lichaamsbeweging had men vast genoeg. De cardioloog ziet het als een extra bewijs voor hoe waardevol het is om atherosclerose en andere symptomen van hart- en vaatziekten preventief met medicijnen aan te pakken of te beperken.

Erick Vermeulen