Op 8 november begeeft een asteroïde ter grootte van een vliegtuig zich binnen de baan van de maan.
Het is bijna veertig jaar geleden dat voor het laatst zo’n groot object dat kunstje uithaalde, maar toen had niemand het in de gaten. Nu beschikt de Nasa over de Deep Space Network-antennes waarmee het agentschap contact kan onderhouden met ruimteschepen en waarmee het objecten kan volgen. Dat netwerk bestaat uit telescopen in Californië, Spanje en Australië. Op 4 november begon het met het volgen van de asteroïde.
Asteroïde 2005 YU55 zal de aarde naderen tot een afstand van 324.600 kilometer, ongeveer 0,85 van de afstand aarde-maan. Volgens berekeningen is hij in tweehonderd jaar tijd nog niet zo dicht bij de aarde geweest. De asteroïde is nogal zwart, zodat hij waarschijnlijk niet zichtbaar is in zichtbaar licht. Een radaropname (rechts) gemaakt op 7 november toont de asteroïde op een afstand van 1,38 miljoen kilometer, ofwel 3,6 maal de afstand tussen maan en aarde.
Aardbewoners hebben geen gevaar te duchten van YU55. Zijn massa is te gering om enige invloed te hebben op het tij of aardschollen, meldt Nasa. Het volgende bezoek van een grote asteroïde aan het gebied tussen aarde en maan wordt verwacht over zeventien jaar, in 2028.
Erick Vermeulen