Vleesbomen, één op de vier vrouwen krijgt ze. Leuvense onderzoekers ontrafelden de genetische oorzaak van deze goedaardige tumoren.

Vleesbomen ontstaan net als andere gezwellen door verstoringen in de cel. Een Leuvense onderzoeksgroep ontdekte het achterliggende mechanisme voor het ontstaan van deze aandoening.

De groep, onder leiding van dr Eric Schoenmakers, publiceerde de resultaten enkele maanden geleden in het vakblad Cancer Research. Zij ontdekten dat losgeraakte stukken erfelijk materiaal (DNA) zich steeds op dezelfde verkeerde plek in het DNA hechten. Deze translocaties onderbreken daarbij de genen die zorgen voor een gecontroleerde celdeling. Dit heeft een overmatige celgroei tot gevolg en dat leidt dan tot de vorming van vleesbomen in de baarmoeder.

Buikpijn

Het Leuvense departement Menselijke Erfelijkheid onderzoekt al jaren het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de vorming van uterine leiomyomen. Vleesbomen, zoals de aandoening in de volksmond bekendstaat, bezorgen een kwart van alle vrouwen last. Bestrijden van deze vrijwel altijd goedaardige tumoren moet leiden tot minder klachten als aanhoudende buikpijn, abnormaal sterke bloedingen en ongewenst urineverlies.

De Belgische wetenschappers, die deel uitmaken van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB), ontwikkelen nu een middel dat ingrijpt op de verstoorde eiwitten. Een van de beschadigde genen levert namelijk een verstoord eiwit dat alleen in de baarmoeder werkzaam is. Onschadelijk maken van dat eiwit zou tot een effectievere bestrijding van de vleesbomen kunnen leiden.

Voor de verdere toekomst proberen de Leuvenaren een muizenstam te maken dat het verstoorde genetische materiaal bezit. Met deze knock-outmuis kunnen de wetenschappers vervolgens een middel opsporen dat vleesbomen verwijdert zonder een operatieve ingreep.

David Redeker