We moeten vluchtelingen recht op vrij verkeer geven, net als andere inwoners van Europa. Dat stelt hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Opvang in de regio werkt niet en ook de aanpak van de vluchtelingenproblematiek in Europa functioneert niet naar behoren. In een interview met New Scientist vertelt Thomas Spijkerboer hoe hij het aan zou pakken:
‘Op wereldniveau moet je iets met het feit dat de opvang in de regio failliet is. Maar ook als je er meer geld heen stuurt, gaat het niet goed als mensen 25 jaar in een vluchtelingenkamp zitten. Ik zou wel eens willen weten – een politiek riskante opmerking – hoeveel Al-Shabaab-mensen uit Somalische vluchtelingenkampen komen. Mensen gaan zich gewoon vreemd en onbehulpzaam gedragen als je ze een paar decennia vergeet. De oplossing is niet zo makkelijk, maar dit komt je een keer duur te staan.
‘Op Europees niveau zie je dat het systeem niet werkt. Je moet het huidige systeem omdraaien en de vluchtelingenstatus van mensen laten bepalen in het land waar ze dat willen. Pas als je ze asiel geeft, moet je ze gaan verdelen. Een vluchteling kan dan bijvoorbeeld een bijstandsuitkering en een huis krijgen in Finland. We moeten mensen tegelijkertijd recht op vrij verkeer geven, wat jij en ik ook hebben. Ik mag in elk land een baan zoeken en dat mogen deze mensen dan ook. Als zij in Finland dat huis niet willen, dan zeggen we: ‘Fantastisch. Ga lekker ergens werken.’ Dat lijkt mij een pragmatischere aanpak.
‘Op nationaal niveau moeten we ook wat pragmatischer zijn. We zien, al drie jaar lang, een megavluchtelingenprobleem in de achtertuin opbouwen en we hebben maar niet door dat die mensen een keer deze kant op komen. Dat is vrij suf. Je kunt het aantal opvangplekken veel reëler taxeren en veel meer anticiperen. Je ziet het gewoon aankomen.’
Het volledige interview met Thomas Spijkerboer, waarin hij ook vertelt over de relatie tussen het veranderende Europese beleid en het toenemend aantal vluchtelingen dat verdrinkt in de Middellandse Zee, is te lezen in New Scientist #27 of op Blendle.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: